Radiologie van de toekomst; experiment zinvolle registratie; zijinstromers zorg; Leon van Halder; Radboudumc CWZ Gelderse ontwikkelprogramma's; zorg Parkinson Green Deal Zorg 2.0; Green Deal Duurzame Zorg, chronische pijn, eHealthweek, health innovatie; zijinstromers zorg

XDS is een beveiligd netwerk waarmee ziekenhuizen elektonische patientendossiers (EPD’s) en scans uitwisselen. Radboudumc en CWZ zijn als eerste in de regio begonnen met deze online communicatie, bij de afdelingen neurologie en neurochirurgie.

Deze stap is goed voor onze patiënten en zorgt bovendien voor veel gebruiksgemak.

Sneller

Deze nieuwe manier van werken is veel sneller. Dat is belangrijk bij bijvoorbeeld de behandeling van een herseninfarct of een hersenbloeding, waar elke seconde telt. Tot nu toe worden scans en andere informatie op dvd’s uitgewisseld tussen ziekenhuizen. Maar op deze manier arriveert de informatie gelijktijdig met de patiënt. Sommige patiënten worden namelijk met spoed overgebracht van het ene ziekenhuis naar het andere voor een specialistische behandeling.
Neuroloog Wim Mulleners (CWZ): ‘Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter het resultaat is. Onze collega’s daar moeten dus zo vlug mogelijk onze CT-beelden hebben. Dat kan nu met één druk op de knop. Tegen de tijd dat de patiënt in het Radboudumc arriveert, staat het behandelteam daar klaar’.

Netwerkgeneeskunde

Patiënten worden wel vaker op twee locaties behandeld. Of krijgen een operatie in het ene ziekenhuis en de vervolgzorg in het andere. Ewoud van Dijk (Radboudumc): ‘Artsen in beide ziekenhuizen werken binnen allerlei specialismen nauw met elkaar samen. Een voorwaarde voor deze ‘netwerkgeneeskunde’ is een goede en veilige informatieoverdracht. Dit is een belangrijke mijlpaal. We moeten het met de hele regio zo gaan doen’.

Veiliger en betere diagnostiek

Later dit jaar zal het systeem bij meerdere specialismen ingevoerd worden. En ook andere ziekenhuizen hebben interesse voor het systeem. Het gaat niet alleen om het uitwisselen van beelden. Ook correspondentie, rapporten, uitslagen en andere informatie kunnen op deze manier gedeeld worden. Laurens de Groot, projectleider Informatie Management van het Radboudumc: ‘Op dit moment worden er door het Radboudumc tienduizenden dvd’s per jaar ontvangen en verstuurd met beelden van en naar andere ziekenhuizen. Dit zal vanaf nu fors verminderen. De informatie is sneller beschikbaar en het proces is veel veiliger. En er is ook minder noodzaak tot overdiagnostiek omdat de arts beslissingen neemt op basis van bestaande informatie, zonder een nieuwe scan uit te moeten voeren bij de patiënt’.

Ook interessant

TropIQ uit Nijmegen krijgt meer dan een miljoen van Bill en Melinda

Interactieve kaart Lifeport toont schatkaart aan bedrijvigheid regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp