Lent beste woonwijk

Nijmegen biedt met Lent beste woonwijk van Nederland

Geodan, een nationaal opererend geo-ICT-bedrijf, berekende dat het Nijmeegse Lent de beste woonwijk is van Nederland. De onderzoekers beoordelen woonwijken op vijf criteria: woningwaarde, woningkwaliteit, bereikbaarheid, voorzieningen en groen.

Voorzitter van The Economic Board en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, komt ook aan het woord op de website van het onderzoeksbureau: “Mooi om te horen dat ook anderen ontdekken wat veel Nijmegenaren al weten: dat Lent een mooie plek is om te wonen. Mede vanwege grote veranderingen, zoals nieuw groen en water, staat het stadsdeel ook bij ons bekend als een prima locatie. De gemeente Nijmegen werkt hard aan het doorlopend verbeteren van onze stad. Goed om te constateren dat dit zijn vruchten afwerpt.”

De overkant

Lent is een woonwijk aan de noordkant van Nijmegen, aan de ‘overkant’ van de Waal. De laatste jaren zijn er grote nieuwbouwwijken bijgekomen en ook de komende jaren staat er heel wat nieuwbouw op stapel.

In het online magazine themeridian.nl van Geodan is te lezen hoe het bureau tot de conclusie is gekomen dat Lent beste woonwijk van Nederland is. Deze is gebaseerd op eigen datasets én open data, die de onderzoekers combineerden en analyseerden en interpreteerden. De woningwaarde draait om de WOZ-waarde per vierkante meter woonoppervlak. Woningkwaliteit heeft te maken met de voorkeuren van mensen. Laagbouw en moderne woningen hebben bijvoorbeeld een stapje voor. Bereikbaarheid betekent in dit geval de gemiddelde afstand tot het werk. Als er binnen 22 kilometer veel bedrijvigheid is, vinden mensen een wijk aantrekkelijk. Ook voorzieningen zijn belangrijk in de wijk. En natuurlijk willen veel mensen wonen met veel ruimte en groen om zich heen.

Mooie omgeving

En dat groen is er heel veel in Lent. Niet alleen ligt het mooi aan de Waal, ook is er de Lentse Plas om te zwemmen en zonnen. In het noorden ligt het uitgestrekte landschapspark Lingezegen, in het westen een mooi landschapsgebied met kastelen zoals kasteel Doornenburg en Fort Pannerden. Ten westen is er het dijkgebied met mooie oude dorpjes zoals Andelst. Ten zuiden is er ook nog de Ooijpolder en de groene stuwwal.

Ook in de landelijke Leefbarometer van het Ministerie van Landbouw komt de Nijmeegse wijk Lent goed uit de bus. Evenals Wageningen, Ede en een aantal andere Arnhemse en Nijmeegse wijken.

Meer over wonen in de regio

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp