Nijmeegse start-up Teamscope; Workshop Patent or Trade Secret

Dataplatform Nijmeegse start-up Teamscope wereldwijd ingezet tegen coronavirus

In de strijd tegen Covid-19 zijn medische professionals mede afhankelijk van big data voor de zorgvuldige monitoring en effectieve behandeling van coronapatiënten. Teamscope, het dataplatform van de gelijknamige start-up uit Nijmegen, speelt wereldwijd een belangrijke rol in het online verzamelen, verwerken en delen van deze gegevens. We vroegen Diego Menchaca, oprichter en CEO van Teamscope, naar zijn ervaringen.

Sinds begin maart bevindt Diego Menchaca zich in een ‘crazy’ rollercoaster, zo vertelt hij tijdens een videocall vanuit zijn kantoor op de Nijmeegse Novio Tech Campus. “Half februari vroeg een van mijn teamleden met wie ik content voor het dataplatform schrijf: waarom publiceren we eigenlijk geen artikel over het gebruik van Teamscope in de strijd tegen het coronavirus? Eerst was ik terughoudend, omdat het voelde alsof ik zo misbruik maakte van de situatie. Aan de andere kant vond ik ook dat onze app wereldwijd zijn waarde kon, of beter: moest bewijzen. Dus heb ik het verhaal geschreven.”

Lees hier hoe de Nijmeegse start-up Teamscope via het Rockstart Health-programma op de Novio Tech Campus terechtkwam

Mobiel patiëntendossier

Wat zijn innovatie juist nu interessant maakt, heeft alles te maken met de constante stress waaraan bij corona betrokken medische professionals worden blootgesteld. “Niemand heeft de tijd of de rust om patiëntendossiers in te vullen, de hectiek is enorm. Bovendien krijgen patiënten geen hulp van één arts, maar van een compleet zorgteam. Via de Teamscope-app kunnen artsen en verzorgenden patiëntinformatie verzamelen, verwerken en delen. Allemaal hebben ze inzage in het online dossier waaraan ze vanaf de eerste opnamedag tot aan het ontslag uit het ziekenhuis steeds nieuwe informatie toevoegen. Zo wordt efficiënt en nauwkeurig het ziekteverloop van een coronapatiënt vastgelegd. Op ziekenhuisniveau, binnen één demografisch gebied, en op wereldschaal. Verder voldoet de app aan alle richtlijnen voor gegevensverwerking in Europa, dus privacy is gewaarborgd.”

Veertig Italiaanse ziekenhuizen

En zo gebeurde het dat Menchaca begin maart een mail kreeg van de CEO van SIMIT, de Italiaanse gezondheidsorganisatie tegen tropische infectieziekten. “Hij was specifiek in onze tool geïnteresseerd, mede omdat de Teamscope-app offline bruikbaar is. Gebruikers kunnen zonder internetfaciliteiten gegevens verzamelen om deze data vervolgens te uploaden zodra ze internettoegang hebben. In veel ziekenhuizen over de hele wereld bestaan problemen met internetverbindingen, vooral op Intensive Care Units. Deze problemen omzeil je met onze app, waardoor ook andere partijen ons verkozen boven online platforms voor gegevensverzameling. Momenteel gebruiken 40 Italiaanse ziekenhuizen de Teamscope-app. Verder zijn de eerste gezondheidsorganisaties in de VS en Brazilië gestart met de uitrol. Binnenkort hopen we in Italië de eerste gebruikerstevredenheidsonderzoeken uit te voeren.”

Stressmeting bij personeel

Waar de app voorziet in de behoefte om het effect van (de symptomen van) corona op patiënten te meten, is de tool ook geschikt om stressfactoren van zorgpersoneel in kaart te brengen. Menchaca: “We zijn in gesprek met een Nederlands ziekenhuis dat overweegt om ons dataplatform te gebruiken voor hun medewerkers die dagelijks in de frontlinie werken om het virus onder controle te krijgen. Wat doet die mentale stress met ze? Hoe lang houden ze het vol? Dataverzameling rondom dit soort vragen, biedt wellicht handvatten om zorgpersoneel nog beter te begeleiden. Of het project doorgaat, weet ik nu nog niet. Maar het is een serieuze optie.”

Doorgroeien en opschalen

Over de volgende stappen van Teamscope zelf, zegt Menchaca. “Met het momentum dat ons door de coronacrisis is gegeven, hebben we onze ambities richting toekomst naar boven bijgesteld. Voor nu zorgen we ervoor dat we doorgroeien en verder kunnen opschalen om onze klanten optimaal te ondersteunen. De kans om te begrijpen wat er nu gebeurt, biedt de ideale mogelijkheid om voorbereid te zijn op vergelijkbare crisissituaties in de toekomst. Daarom moet wereldwijd worden gekeken naar thema’s als logistiek en voorraadbeheer, maar is het minstens zo belangrijk om straks zoveel mogelijk data paraat te hebben over patiënten en gezondheidsmedewerkers.”

Meer over de Nijmeegse start-up Teamscope

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp