Nederlandse quinoa ontwikkeld door GreenFood50

Nederlandse quinoa levert hoogwaardige voedingsproducten op

Quinoa is smaakvol, duurzaam, gezond en groeit goed op droge en verzilte gronden. Deze plant wordt in tijden van een toenemende wereldbevolking en klimaatverandering steeds belangrijker. Marc Arts, oprichter van GreenFood50 uit Wageningen, vertelt over de ontwikkelingen rondom de productie van dit bijzondere gewas in Nederland. Het bedrijf levert innovatieve quinoa-ingrediënten aan voedingsproducenten, waarbij ze gebruikmaken van in Nederland geteelde zaden.

Quinoa komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte. In Nederland telen scheelt aanzienlijk in CO2-uitstoot. Inmiddels verbouwen zo’n veertig telers het gewas. Voordeel is dat quinoa goed bestand is tegen droogte. Daarbij verbetert de teelt de kwaliteit van de bodem, wat ook doorwerkt bij het verbouwen van andere planten.

Teelt Nederlandse quinoa

Marc Arts van GreenFood50 vertelt over de teelt van Nederlandse quinoa

Marc Arts van GreenFood50 vertelt over de teelt van Nederlandse quinoa

Een nadeel van het verbouwen van quinoa is dat het een arbeidsintensief proces is”, weet Marc Arts te vertellen. Samen met verschillende telers kijkt hij hoe het telen van quinoa naar een hoger plan getild kan worden. Zoals met teler Joris Giessen uit Angeren die afgelopen zomer in De Gelderlander vertelde dat hij het onkruid met zijn handen moet verwijderen. In zijn opbrengst mogen geen planten zitten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Daarnaast mogen er geen pesticiden gebruikt worden. Ondanks dat hij het een mooi idee vindt, gaat het wel ten koste van de opbrengst. “Het scheelt wel de helft.”

Gemiddeld brengt Quinoa nu 2,5 ton per hectare op. Marc Arts: “Met verder veredelen is 3 tot 5 ton haalbaar waardoor de opbrengsten voor de teler toenemen. We moeten daarbij uitkijken dat de opbrengst niet ten koste gaat van de voedingswaarde of dat de bodem te veel wordt uitgeput.”

Minder saponine

Het aantal telers breidt zich in lijn met de stijging van de consumptie verder uit. “Daarbij krijgt de teler alles betaald wat geteeld wordt. Dat betekent dat er voldoende afzet moet zijn”, zegt Arts. Om dit goed te organiseren werkt Wageningen University & Research (WUR) samen met The Quinoa Company. Zij geven sub-licenties uit op de beschermde quinoa-varianten, adviseren telers en controleren of ze aan alle voorwaarden voldoen. De quinoa-varianten die van de WUR een licentie hebben ontvangen, worden via een klassiek programma veredeld. Deze planten bevatten minder saponine, een secundaire plantenstof die een bittere smaak geeft. Het voordeel daarvan is dat de zaden direct gekookt of verwerkt kunnen worden. Bij een normale hoeveelheid van deze stof moet quinoa eerst worden gepolijst, gewassen en gedroogd, waarmee je ook eiwitten, vitaminen en mineralen verwijdert.

Het in Nederland en Europa telen en ontwikkelen van quinoa is niet alleen duurzamer qua transport. Ook is er het voordeel dat de gewassen beter te traceren zijn. Tevens draagt het bij aan circulaire landbouw en gezonde voeding, aldus Roger van Hoesel, directeur van Foodvalley.

Groeit aan populariteit

Quinoa groeit aan populariteit doordat het veel voedzame stoffen, onverzadigde vetten en geen allergenen bevat. Arts legt uit: “Zo zit er in het product de juiste combinatie van aminozuren om de behoefte van het menselijk lichaam voor honderd procent in te vullen. Daarnaast zorgt de lage glycemische index ervoor dat je bloedsuikerspiegel veel minder schommelt na het eten van dit gewas. En omdat quinoa als pseudo-graan familie is van bieten en spinazie bevat het ook ijzer, calcium en een hoog gehalte vitamine E.”

Je kunt quinoa eten als een vervanger van aardappelen en rijst of in salades, maar je kunt het ook toepassen in veel andere producten. De ingrediënten van GreenFood50 worden bijvoorbeeld toegepast in bakkerijproducten, plantaardige eiwitproducten en sportvoeding. Topsportcentrum Papendal, een van de Parels van de regio, gebruikt de ingrediënten van GreenFood50, vanwege de hoge kwaliteit van de eiwitten en andere voedingsstoffen. Hun chef Erik te Velthuis ontwikkelt voortdurend nieuwe gerechten met quinoa.

Producten gemaakt van Nederlandse quinoa

Producten gemaakt van Nederlandse quinoa

Producten

Uitdaging voor de toekomst is volgens Arts om de hoeveelheid eiwit in de quinoa-ingrediënten te vergroten. “We bevinden ons in een transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit. Om te voorkomen dat we een tekort aan eiwitten binnenkrijgen, is het van belang dat we quinoa produceren met een hoger eiwitgehalte”, legt Arts uit.

Klanten van het bedrijf kunnen daardoor bijvoorbeeld eiwitrijke vleesvervangers produceren. Het vrijkomende zetmeel kan verwerkt worden in plantaardige sauzen zoals een quinoanaise. Een andere belangrijke uitdaging is het ontwikkelen van voeding voor baby’s en peuters. “In de Andes maakt men babyvoeding al duizenden jaren van quinoa. Het hoge kwaliteitsniveau van de quinoa-teelt en het lage saponinegehalte maken het mogelijk om de Nederlandse quinoa ook voor babyvoeding te gebruiken.”

Foodvalley NL juicht ontwikkelingen toe

Roger van Hoesel, directeur van Foodvalley NL, juicht de ontwikkelingen rondom quinoa in Nederland van harte toe. “Steeds meer mensen eten plantaardige eiwitten, vanwege dierenwelzijn, gezondheid, duurzaamheid en omdat de kwaliteit van de producten verbetert. Partijen als GreenFood50 zijn belangrijke pioniers in de eiwittransitie die Foodvalley NL ondersteunt.”

In november nog stond het bedrijf samen met het platform op Fi Europe & Ni 2019, een belangrijke beurs in Parijs voor de voedingsindustrie, om innovatieve quinoa-ingrediënten te promoten. Daarnaast bouwt Foodvalley NL consortia om boeren met elkaar en verwerkers in contact te brengen voor kennisuitwisseling en onderzoek. “Het in Nederland en Europa telen en ontwikkelen van quinoa is niet alleen duurzamer qua transport. Ook is er het voordeel dat de gewassen beter te traceren zijn. Tevens draagt het bij aan circulaire landbouw en gezonde voeding. Daarmee passen de ontwikkelingen perfect in onze visie Agrifood 2030.”

Meer over Foodvalley

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp