mondmaskerfabriek

De Arnhemse Mondmaskerfabriek is gecertificeerd en kan nu écht van start

De Mondmaskerfabriek in Arnhem mag sinds half oktober medische mondkapjes produceren voor het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Verschillende ondernemingen, overheden en een stichting droegen bij aan dit succes.

Het opzetten van een productielijn voor mondkapjes ging niet zo snel als gehoopt. Er waren onder meer lange wachtrijen bij laboratoria en testcentra, vertelden de oprichters van de Mondmaskerfabriek aan RTL Nieuws. Maar het is gelukt, de benodigde certificaten zijn binnen. Nu wil de onderneming een miljoen stuks per week produceren – op eigen bodem.

Lokale productie mondmaskers

“Onze fabriek staat niet ver weg, maar gewoon in Nederland, waardoor we bij een volgende crisis niet weer afhankelijk zijn van schimmige handelaren”, schrijft de Mondmaskerfabriek in een persbericht. De Arnhemse Mondmaskerfabriek was een van de eerste initiatieven in Nederland die lokale productie van chirurgische mondmaskers op poten zette, om de tekorten in Nederland op te lossen.

De organisatie schrijft dat er in Nederland inmiddels voldoende maskers zijn en dat de Mondmaskerfabriek helpt om de voorraad op peil te houden. De 3-laagse chirurgische maskers, van het type IIR, worden geleverd aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en later aan medische groothandels. De producten zijn onder andere bestemd voor de reguliere ziekenhuiszorg.

Stimulans regionale arbeidsmarkt

In de Mondmaskerfabriek werken zo’n dertig mensen, waarvan 23 een vluchtelingenachtergrond hebben. Fleur Bakker, een van de initiatiefnemers van de fabriek, is directeur van Refugee Company. Een stichting die mensen met een vluchtelingenachtergrond werktrajecten aanbiedt. Deze medewerkers krijgen bovendien les in de Nederlandse taal.

De productiemedewerkers kunnen aan de slag dankzij een samenwerking tussen marktpartijen en overheden. Bij de oprichting van de Mondmaskerfabriek zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, de gemeente Arnhem, de Philips Foundation, Qredits en Rabobank Arnhem en Omstreken en Refugee Company betrokken.

Bijdrage lid The Economic Board

Oud-lid van The Economic Board Marcel Hielkema speelde ook een rol in de totstandkoming van de Mondmaskerfabriek. Als directeur van Scalabor, een arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, hielp Hielkema de onderneming aan een productieruimte. “Ik heb eigenlijk meteen ‘ja’ gezegd. Voor ons was dit een ideale kans”, zei Hielkema in mei tijdens een interview met The Economic Board.

Meer over Arrnhem

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp