Mercator Launch Mercator Science Park

Mercator Technology & Science Park brengt wetenschap naar de samenleving

Op de Nijmeegse Campus Heyendaal bevindt zich het Mercator Technology & Science Park, met vier gebouwen die dienen voor het verder ontwikkelen van wetenschappelijke resultaten.

Kennis delen en ontwikkelen

Tussen de Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Radboudumc, met samen 45.000 studenten en een kleine 20.000 medewerkers, biedt het Mercator Science Park de verbinding tussen studenten, wetenschappers, start-ups en het bedrijfsleven.

Brechtje Vreenegoor is business developer bij Radboud Innovation (dat onlangs van Mercator naar het verbouwde Berchmanianum verhuisde) en Mercator Launch. Ze legt uit hoe onderzoek en onderwijs het bedrijfsleven kunnen versterken en andersom. “We doen aan community building, tussen bedrijven en studenten en wetenschappers. De Radboud is een klassieke universiteit waar fundamenteel onderzoek wordt gedaan in veel disciplines. Ontdekkingen in bijvoorbeeld de ICT kunnen ineens een doorbraak brengen bij een medisch onderzoek. Of wat dacht je van een taalwetenschapper die ontdekt dat je Alzheimer al vroeg kunt ontdekken in de spraak van mensen. Dit soort cross-overs brengen vooruitgang voor de samenleving en wij faciliteren het testen, doorontwikkelen en marktklaar maken van deze ontwikkelingen.”

Een open campus

Op de Campus Heyendaal is op een paar vierkante kilometer uitzonderlijk veel kennis en onderwijs aanwezig, met zeer veel faciliteiten voor onderzoek. Ook zitten er in de Mercatorgebouwen bijna honderd bedrijven. Dat alles in een groene omgeving met winkels, restaurants, een sportschool en kinderopvang. Ed Koster is manager Radboud Research Facilities en brengt bedrijven in contact met de uitgebreide laboratoria en onderzoeksfaciliteiten op de campus. Hij vertelt: “De campus is heel open, naar bedrijven en ook naar wetenschappers, want 25 procent van de wetenschappers hier komt uit het buitenland. Bovendien zitten de universiteit, de HAN en het Radboudumc naast elkaar, dat maakt de samenwerking zo makkelijk, je loopt zo op en neer. En wij doen er alles aan om bedrijven de weg te wijzen naar de bijzondere mogelijkheden die je hier hebt voor geavanceerd onderzoek.“

Verschillende onderdelen

Het Mercator Science Park bestaat uit vier gebouwen:

Mercator I, bedrijvengebouw, waar ook het Institute for Computing and Information Science van de RU is gevestigd. Hier ligt de focus op ICT, internet, blockchain en dataverwerking.

Mercator II, hier is ruimte voor bedrijven, van start-up tot scale-up en gevestigd bedrijf. The Economic Board heeft hier zijn kantoor.

Mercator III, biedt naast kantoren ook laboratoriumfaciliteiten die naar wens ingericht kunnen worden.

Universitair Bedrijven Centrum (UBC), voor startende ondernemers met een relatie tot de kennis- en onderzoeksinstellingen. Ook Mercator Launch is hier een jaar geleden geopend, als inloopcentrum voor starters met de meest uiteenlopende vragen.

Vreenegoor over Mercator Launch: “Wij zijn er voor innovatieve start-ups die met een idee komen en als ondernemer de deur uitgaan. En dat werkt, we hebben een aantal hele leuke ontwikkelingen gezien. Twee start-ups, Lutto en Plexuz, stonden in de halve finale van de Philips Innovations Awards. En spin-off MindAffect werd genomineerd voor meest baanbrekende innovatie van Nederland in de Academic Startup Competition.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brechtje Vreenegoor, b.vreenegoor@ru.nl, 06 15134161 of Ed Koster, e.koster@ru.nl 06 12047774.

Meer over Mercator

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp