meniscusprothese uitgelicht

Amerikaanse onderscheiding voor Nijmeegse meniscusprothese

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft een Amerikaanse onderscheiding gekregen voor de Trammpolin meniscusprothese, een implantaat dat is bedoeld om bij knieartrose de pijn te verminderen en de mobiliteit te herstellen. Het kreeg daarvoor de Breakthrough Device Designation van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

De prothese kan volgens de makers zorgen voor een uitbreiding van de behandelmogelijkheden bij knieartrose. Voor een grote groep patiënten met een niet-functionele meniscus ontbreekt momenteel namelijk een effectieve behandeling.

De onderscheiding zorgt mogelijk voor een versnelde toegang tot de Amerikaanse markt. Jan Hunik, de CEO van ATRO Medical, laat dan ook weten blij te zijn. “We hebben nog een flinke weg te gaan richting Amerikaanse markttoelating en CE-markering voor de Europese markt, maar dit is mooi nieuws. Deze aanduiding bevestigt onze overtuiging dat de Trammpolin meniscusprothese een belangrijke verbetering kan zijn voor het leven van patiënten met chronische kniepijn. We kijken uit naar de intensievere samenwerking met de FDA en zijn ervan overtuigd dat dit onze Amerikaanse markttoelating zal bespoedigen.”

De eerste onderzoeken van het Radboudumc naar een nieuw soort meniscusprothese begonnen al in 2011. Momenteel wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de Trammpolin meniscusprothese onder een kleine groep patiënten in Nederland, onder meer in het Radboudumc. Oost NL leverde een bijdrage aan de financiering van de ontwikkeling van de meniscusprothese.

Lees ook: Kunstmeniscus Trammpolin kan medische doorbraak zijn

Meer over Radboudumc

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp