Genomineerde wethouder Marinka Mulder, Renkum: “Er is lokaal erg veel te doen”

16 januari 2020 hoort Marinka Mulder, wethouder in de gemeente Renkum, of ze tot Beste Lokale Bestuurder van 2019 wordt uitgeroepen. Ze beseft dat die kans klein is, maar de nominatie op zich, in een rijtje met onder andere Ahmed Aboutaleb, vindt ze al heel bijzonder. Een gesprek over de liefde voor haar werk en de manier om met lastige dossiers om te gaan.

Wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum is genomineerd voor Beste Lokale Bestuurder 2019

Wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum is genomineerd voor Beste Lokale Bestuurder 2019

Ze was volkomen verrast toen ze een dikke week geleden hoorde dat ze genomineerd was voor de prijs van Beste Lokale Bestuurder. Andere lokale bestuurders hebben haar daarvoor aangedragen.  “Ik kende het bestaan van de verkiezing wel, maar ik had daarbij totaal niet aan mezelf gedacht. Dat collega’s mij hebben genomineerd vind ik echt een enorme eer.”

Het zou ook een mooi signaal zijn als een jonge vrouw die prijs wint, want als groep zijn we vaak nog ondervertegenwoordigd bij dit soort verkiezingen.

Nu wil Mulder (30) stiekem ook wel winnen. “Daarin heb ik wel een soort sportmentaliteit. Het zou ook een mooi signaal zijn als een jonge vrouw die prijs wint, want als groep zijn we vaak nog ondervertegenwoordigd bij dit soort verkiezingen. Met die drijfveer vroeg ik mensen ook of ze op mij wilden stemmen.”

Iedereen kon stemmen op een van de tien genomineerden en Mulder beseft daarom ook dat het niet makkelijk zal worden om te winnen. Als wethouder van Renkum moet ze het onder andere opnemen tegen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk. “Getalsmatig is het bijna onmogelijk. Rotterdam of Renkum is nogal een verschil. Maar je weet nooit.”

Innovatieve aanpak

Volgens de organisatie achter de verkiezing heeft Mulder de nominatie onder meer te danken aan haar innovatieve aanpak van lastige dossiers en het initiëren van samenwerkingen. Ze heeft zelf wel een idee wat daarmee bedoeld wordt. “Lokale politiek gaat vaak over heel concrete problemen. Ik probeer dan alle partijen erbij te betrekken om samen tot een oplossing te komen. Ik weet niet of dat innovatief is, misschien eerder traditioneel, maar ik zie wel dat het gewaardeerd wordt.”

Lokale politiek gaat vaak over heel concrete problemen. Ik probeer dan alle partijen erbij te betrekken om samen tot een oplossing te komen.

Ze geeft het voorbeeld van een conflict in Oosterbeek waar veel media-aandacht voor was. “Een voetbalveld gaf overlast bij omwonenden en de emoties liepen daarbij hoog op. Als gemeente kun je dan heel formeel bij je rol blijven, maar ik heb geprobeerd om de groepen bij elkaar te brengen om samen naar de beste oplossing te zoeken. Dat is soms best lastig, maar het heeft in dit geval goed gewerkt. Er komt begrip voor elkaar en dat is waar lokale politiek volgens mij om moet gaan en wat het ook heel leuk maakt. Daarnaast heb ik ook financiën in mijn portefeuille. Alle gemeenten zitten financieel in zwaar weer. Ik probeer daarover gesprekken aan te gaan en mensen daarbij ook goed en eerlijk uit te leggen waarom sommige dingen ineens niet meer kunnen.”

Want dat is iets anders wat Mulder belangrijk vindt: benaderbaar zijn voor inwoners. Maandag 20 januari houdt ze in het Huis van Renkum voor het eerst een ‘spreekuur’ waarbij mensen zonder afspraak langs kunnen komen om haar vragen te stellen. “Er is een groep mensen die de weg naar de gemeente makkelijk weet te vinden, maar anderen ervaren een flinke drempel. Het doel is dat zij wel naar het spreekuur komen en onderwerpen kunnen bespreken waar ze misschien al heel lang mee zitten. Voor mezelf geeft het een beter inzicht in waar mensen tegenaan lopen. Ik verwacht leuke en gevarieerde gesprekken.”

Cadeau

Een kleine twee jaar geleden werd ze wethouder, daarvoor zat ze in Culemborg in de gemeenteraad. “Ik vond de raad superleuk en zag het wethouderschap meer als iets voor later. Maar toen kwam deze kans ineens als een soort cadeau voorbij en daardoor liep het veel sneller dan ik had durven dromen. Ik vind het geweldig, nog leuker dan ik had verwacht. Er is lokaal erg veel te doen en daardoor heb ik elke dag veel zin om naar mijn werk te gaan. Je kunt echt aan de slag met wat er in de samenleving speelt en op basis daarvan handelen. De gemeente heeft er in het sociale domein veel belangrijke taken bijgekregen. Het doel om het leven van mensen merkbaar beter te maken is en blijft een mooie uitdaging.”

Er is lokaal erg veel te doen en daardoor heb ik elke dag veel zin om naar mijn werk te gaan. Je kunt echt aan de slag met wat er in de samenleving speelt en op basis daarvan handelen.

Ze heeft behalve financiën onder meer sport, onderwijs en jeugdzorg in haar portefeuille en daar wordt ze erg gelukkig van. “Ik heb hiervoor in het onderwijs gewerkt en mijn hart gaat echt sneller kloppen van het creëren van gelijke kansen voor kinderen. Sport is ook een heel mooie verbindende factor. Bovendien was dat voor mij een perfecte manier om de gemeente heel snel goed te leren kennen.”

Donderdagmiddag 16 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat gebeurt bij het event Kompas van het organiserende vakmedium Binnenlands Bestuur. Vorig jaar won voor het eerst een vrouw: Wobine Buijs, burgemeester van Oss. Nu de uitreiking dichterbij komt, begint het voor Mulder wel te kriebelen. “Ja, ik ben toch wel een klein beetje zenuwachtig. Hoe het echter ook afloopt, dit was in ieder geval al een heel mooi avontuur. Daardoor heb ik voor mijn gevoel sowieso al een beetje gewonnen.”

Meer over Renkum

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp