Alliander kantoor

Grote opgave voor boardlid Maarten Otto: met Alliander bouwen aan 'energiesysteem van de toekomst'

Maarten Otto, CEO van netwerkbeheerder Alliander en lid van The Economic Board, bouwt met zijn bedrijf mee aan het energiesysteem van de toekomst. Alliander staat volgens hem voor de belangrijke en lastige opgave om te zorgen dat het systeem ook later kan voldoen aan de groeiende vraag naar energie.

Maarten Otto

Maarten Otto is CEO van Alliander en lid van The Economic Board

Het energieverbruik in Nederland neemt alsmaar toe en dat betekent: werk aan de winkel voor Alliander. Deze toenemende vraag zorgt er namelijk voor dat er steeds meer druk ontstaat op de netcapaciteit. Om hiermee om te gaan, moeten netbeheerders volgens Otto flink investeren. Het is de maatschappelijke opdracht van Alliander om iedereen onder gelijke condities nu en in de toekomst van betrouwbare, betaalbare en duurzame energie te voorzien. Onlangs was de CEO te gast bij BNR Zakendoen, waarin hij dat nogmaals benadrukte.

Otto: “Nederland is in verbouwing. Het hele energiesysteem gaat op de schop en daar moeten mensen aan wennen. Het is aan ons om vraag en aanbod zo goed als mogelijk bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld door congestiemanagement. Dat hoort bij het energiesysteem van de toekomst.”

Energiesysteem nú op de schop

Alliander is een van de grotere werkgevers in de regio en Otto vertegenwoordigt in die rol het bedrijfsleven binnen The Economic Board. Hij werkt samen met andere boardleden aan maatschappelijke vraagstukken rond de energietransitie. Volgens hem is het van onmiskenbaar belang om nu actie te ondernemen. Anders, zo stelt hij, lopen we de kans dat projecten veel vertraging oplopen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Door verschillende ruimtelijke procedures in Nederland kunnen bepaalde initiatieven op het gebied van de energietransitie al snel meerdere jaren in beslag nemen. Otto ziet verschillende overheidsinstanties dan ook graag meedenken aan nieuwe kaders voor het energiesysteem van de toekomst: “Degene die we nu hebben, passen niet bij de verbouwing waar we nu inzitten.”

Daarnaast is er voor alle investeringen ook nog voldoende personeel nodig. Otto: “Als we de energietransitie willen realiseren, moeten we daar ook de mensen voor hebben. Er zijn best veel technisch geschoolde mensen, maar die zijn niet allemaal in de energiesector werkzaam. We moeten deze mensen verleiden om bij ons te komen werken.”

Helden van de toekomst

Op veel verschillende manieren is Alliander daarom bezig met het werven van nieuwe krachten. Otto noemt de samenwerkingen met VMBO-scholen, een versneld elektrotechnisch diploma voor havisten en klassen voor statushouders en vluchtelingen. Dat is volgens hem echter nog lang niet genoeg om het probleem ook op te lossen.

Otto: “Alleen wanneer we als overheid, bedrijven en sectoren onderling samenwerken en fundamenteel anders gaan kijken naar de problematiek kunnen we deze forse groeiopschaling realiseren. Hoe zorgen we ervoor dat we vakmanschap gaan herwaarderen en dat we ook daadwerkelijk de helden van de toekomst maken? Op heel veel plekken bestaat nog te weinig voorstellingsvermogen over hoe groot de opgave in de praktijk is. Er is veel consensus op de vraag wat er moet gebeuren, maar we hebben nog heel weinig antwoorden op de vraag hoe we dat voor elkaar krijgen. Dat is onderbelicht.”

Luister de podcast met Maarten Otto

Cluster Energy

Het cluster Energy van The Economic Board zet in op de ontwikkeling en toepassing van sleuteltechnologieën, die de basis vormen voor het realiseren van innovaties. Zij hebben een grote invloed op de maatschappelijke uitdagingen rondom de energietransitie. Civic entrepreneur Jeroen Herremans van het cluster Energy is als aanjager en directeur betrokken bij Connectr.

Meer Energy

Meer over Arnhem

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp