CleanMobilEnergy; hyet; Luc Kikkert; zonnepanelen IPKW; Circular Economy Awards 2019, Energy for Sustainable Built Environment; inspiratiesessie, IPKW ABN AMRO Circular Economy Awards; Mobility Innovation Center, duurzaamheid'; Energy for Sustainable Built Environment

Luc Kikkert (Kiemt) over energie- en milieusector: “Hoe dan ook een enorme klap”

De impact van de coronacrisis op de energie- en milieusector is enorm, zegt Luc Kikkert, de directeur van Kiemt. En dan vooral in negatieve zin. Hij hoopt tegelijkertijd dat meer bewustwording op lange termijn bijdraagt aan de energietransitie en de circulaire economie.

Luc Kikkert

Luc Kikkert, directeur Kiemt

Als directeur van kennis- en innovatienetwerk Kiemt, een participantennetwerk dat de energietransitie en de overgang naar de circulaire economie wil versnellen, maakt Kikkert zich zorgen. “De impact op de energie- en milieusector gaat gigantisch zijn. We zien de gevolgen nu al bij heel veel bedrijven. Vooral de start-ups en scale-ups zien hun economische activiteit en het aantal orders flink teruglopen, terwijl ze nauwelijks kosten kunnen reduceren. Ik ben best bang voor een grote kaalslag. Een van de problemen is dat grote multinationals bezuinigen op niet direct noodzakelijke kosten, waaronder hun innovatiebudgetten. Dat draaien ze ook niet zomaar terug. Dat merken kleine innovatieve bedrijven in hun funding.”

Er is echter hulp onderweg: “Het is mooi om te zien dat velen, zowel nationaal als regionaal, de ernst van de situatie inzien en zich bekommeren om de start-ups. Er zijn supersnel initiatieven ontplooid en noodfondsen opgericht om hen te helpen. Dat gaat zeker bijdragen, start-ups zullen daardoor minder snel omvallen.”

Helaas zal dat niet voor alle bedrijven voldoende blijken te zijn: “Er gaat in de energie-sector hoe dan ook een enorme klap komen. Ook grotere bedrijven die aan ons gelieerd zijn, maken zich klaar voor heel zwaar weer.”

Duurzame alternatieven

Kikkert heeft de hoop dat mensen hierdoor tot nieuwe inzichten komen, bijvoorbeeld over duurzaamheid. “Dit zal de wereld wel gaan veranderen. Bestaande patronen worden doorbroken. Veel mensen merken nu bijvoorbeeld dat vergaderen via videobellen makkelijker gaat dan ze dachten. Misschien gaan we nu ook nadenken over bijvoorbeeld onze manier van consumeren, de noodzakelijkheid van reizen en onze afhankelijkheid van internationale productieketens.”

Hij noemt nog een positieve ontwikkeling. “Ik zie dat we in het algemeen meer leren delen. Kennis, onder andere. Mensen schermen hun eigen stukje iets minder af en zien een gezamenlijk belang. Juist nu de afstand tot elkaar groter wordt, willen we dichter bij elkaar komen.”

Wel is hij bang dat de discussie over het klimaat nu naar de achtergrond verdwijnt. “Als het om corona gaat, luisteren we nu met zijn allen naar de wetenschap. Dat komt omdat de impact van het virus snel zichtbaar is. Maar diezelfde wetenschap meldt een vergelijkbare desastreuze boodschap over de klimaatverandering. De gevolgen zijn verder weg, waardoor het verhaal abstracter is, maar de boodschap is niet minder ernstig. Deze crisis geeft ons een kans om juist nu nieuwe en schonere technologieën een push te geven en om onze niet-duurzame gewoontes af te zweren.”

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp