Lifeport Circular Lab start met Kennistafel over stationsgebied Nijmegen
Op 20 april stond de eerste Kennistafel over het stationsgebied in Nijmegen op het programma. Als onderdeel van Lifeport Circular Lab bracht de Kennistafel studenten, ondernemers, onderwijzers, overheid en andere geïnteresseerden bij elkaar om het te hebben over de herontwikkeling van dit gebied. Zij wisselden hun kennis over klimaatadaptatie uit.
De komende tijd gebeurt er veel rond het stationsgebied in Nijmegen. Het gaat ingrijpend op de schop, zodat het voor iedereen een aangename plek blijft om in te wonen, werken, ontmoeten en reizen. Het is belangrijk dat dit op een duurzame manier gebeurt, rekening houdend met klimaatverandering. Daarvoor is wel de juiste kennis nodig. Gelukkig is deze in ruime mate aanwezig bij verschillende partijen in de regio.
Lifeport Circular Lab
Lifeport Circular Lab komt om de hoek kijken bij het verbinden van al deze kennis. Dit regionale netwerk wordt ingezet om gezamenlijk tot circulaire oplossingen te komen. Hiervoor maken we gebruik van de zogenaamde ‘Living Lab’-methode: samenwerken aan de oplossingen in praktijksituaties.
Het stationsgebied in Nijmegen is een van de cases die meedoen aan Lifeport Circular Lab. Andere voorbeelden van zo’n gebiedsgerichte aanpak zijn te vinden in de binnenstad van Arnhem en op het Innofields-terrein van Royal Eijkelkamp. Ook daar werken verschillende stakeholders aan circulaire opgaven.
Kennistafels
In Kennistafels komen partijen bij elkaar en inspireren elkaar. RvN@ organiseerde de eerste in het Talentlab van ROC Nijmegen: midden in het stationsgebied dus. Ook andere kennisinstellingen zoals HAN University of Applied Sciences en de Radboud Universiteit doen mee aan het initiatief.
Jan Luijten, civic entrepreneur Slimme Duurzaamheid bij The Economic Board, was aanwezig bij de eerste Kennistafel. Wat hem betreft was het een zeer geslaagde sessie: “Je kreeg er ontzettend veel energie van. De vibe in de zaal was super. Je merkt dat mensen gewoon mee willen doen met dit soort actuele vraagstukken. Zo’n Kennistafel is precies zoals het zou moeten gaan.”
Meer weten?
Tijdens de sessie kwam bijvoorbeeld ter sprake hoe het gebied groener zou kunnen, welke beplanting tegen hitte geschikt is en hoe de monitoring plaats zou kunnen vinden. RvN@ plaatste na afloop van de sessie een Kennisboost-video op LinkedIn met een nabespreking van de bijeenkomst.
De komende tijd staan nog veel meer Kennistafels op het programma. De uitkomsten van de bijeenkomsten worden gepresenteerd tijdens het Lifeport Festival Circulair. Dit vindt plaats op 27 juni 2022 in de Lindenberg, Nijmegen.