hyet; Luc Kikkert; zonnepanelen IPKW; Circular Economy Awards 2019, Energy for Sustainable Built Environment; inspiratiesessie, IPKW ABN AMRO Circular Economy Awards; Mobility Innovation Center, duurzaamheid'; Energy for Sustainable Built Environment

Enthousiasme over leeromgeving rond energietransitie: verbinding onderwijs, onderzoek en ondernemingen

Een jaar geleden startte de HAN op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) de speciale leeromgeving Energy for Sustainable Built Environment die zich bezighoudt met de energietransitie. De tussenstand is positief en er zijn plannen voor een uitbreiding, waarbij het Center of Expertise gaat samenwerken met vijf andere hogescholen.

De koppeling binnen de driehoek onderwijs, onderzoek en ondernemingen is heel duidelijk aanwezig

De leeromgeving Energy for Sustainable Built Environment (ESBE) is bedoeld om kleine groepen studenten van verschillende opleidingen een halfjaar lang intensief samen te laten werken aan vraagstukken die vooral te maken hebben met het aardgasvrij maken van woningen.

Tinus Hammink is programmamanager van het SEECE, het expertisecentrum van de HAN op het gebied van duurzame energie. Hij is meer dan tevreden over het eerste jaar van ESBE. “Er zijn nu twee groepen van 25 tot 30 studenten die het traject hebben doorlopen. De studenten zijn allemaal erg enthousiast.”

Lees hier over een ander project van SEECE: het unieke Operational Network Traineeship 

Nu is er weer een nieuwe groep gestart, met voor de eerste keer ook studenten van het ROC Nijmegen. Daarmee is er dus een verbinding tussen hbo- en mbo-studenten”, vervolgt hij. “We merken daarnaast een groeiende interesse vanuit het bedrijfsleven. Die samenwerking moet een wisselwerking zijn waarbij bedrijven niet direct resultaat willen zien, maar een langetermijnvisie hebben. Dat lukt heel goed. De koppeling binnen de driehoek onderwijs, onderzoek en ondernemingen is heel duidelijk aanwezig.”

Doelen

Het programma Energy for Sustainable Built Environment heeft meerdere doelen. “De installatiebranche vraagt om goed opgeleide mensen van mbo+ en hbo-niveau, omdat er door onder andere warmtepompen, zonnepanelen en slimme meters meer bij het vak komt kijken dan voorheen het geval was. We willen studenten daarop voorbereiden en hen ook laten zien hoe innovatief de sector is.”

Tegelijkertijd wordt er in het Powerlab waar de ESBE-studenten zitten gewerkt aan innovatieve oplossingen om woningen van het aardgas te krijgen. “We zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een warmtepomp die kleiner en voordeliger is dan de huidige modellen, zodat hij onder andere in de nok van een dak geplaatst kan worden.”

Het initiatief is volop in beweging. Vandaag (donderdag 28 februari) wordt er een bijzondere overeenkomst getekend. “Binnen een Center of Expertise gaan we samenwerken met vijf andere hogescholen. Want uiteindelijk is dit natuurlijk een landelijk onderwerp.” Met het IPKW is er ondertussen overleg over een uitbreiding. “We willen van één gebouw gaan uitbreiden naar een soort campus, zodat we in alle opzichten kunnen opschalen.”

Meer over de HAN

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp