TicTag

Acht regionale bedrijven in KVK Innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft de honderd bedrijven die in de KVK Innovatie Top 100 2019 staan bekendgemaakt. Acht bedrijven uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen zijn genomineerd. De volgorde is nu nog willekeurig. De ranglijst wordt op 25 september tijdens een feestelijke bijeenkomst gepresenteerd.
De genomineerde bedrijven uit de regio zijn: Epic Drive (uit Andelst), Talent voor Transitie, Wijkie (beide Arnhem),  Fonkels (Bemmel), Bambook (Ede), BE O Bottle, FAIR coffins (beide Nijmegen) en TicTag (Velp).

Genomineerden KVK Innovatie Top 100 2019

Epic Drive ontwikkelde een klein wieltje dat door een elektromotor wordt aangedreven. Dat kan zware trolleys in beweging krijgen en daarmee het werk in magazijnen en distributiecentra veel lichter maken. Het product wordt inmiddels internationaal gebruikt.

Talent voor Transitie noemt zichzelf een learning community. Het stoomt jonge en oudere mensen klaar voor een baan in de energiesector. Dat gebeurt met een combinatie van theorie en praktijk. Het bedrijf wil door een groeiend aantal professionals de energietransitie versnellen.

Wijkie ontwikkelde een zogeheten social-energieapp. Het verbindt de slimme energiemeters van huizen in een bepaalde wijk met elkaar. Daarmee zorgt het ervoor dat energie die wordt opgewekt door zonnepanelen binnen de wijk blijft en de hoeveelheid pieken op het energienet beperkt blijft.

Fonkels is fabrikant van de Pop-Up Cup. Dat is een kartonnen drinkbeker met een zakje erin. Na gebruik zijn de materialen eenvoudig te scheiden. Reguliere kartonnen drinkbekers maken gebruik van een kunststof coating en dat levert problemen op bij de recycling. Fonkels wil in de toekomst het zakje aan de binnenkant ook composteerbaar maken.

Bambook ontwikkelde de Bambook Stick-On. Dat zijn uitwisbare en oprolbare whiteboardvellen die steeds kunnen worden hergebruikt. De magnetische vellen maken het voor organisaties makkelijker om de stap naar een papierloos kantoor te zetten.

BE O Bottle won eerder al de Green Award voor een waterfles die is gemaakt van het restmateriaal van suikerriet. Suikerriet is een hernieuwbare grondstof die veel duurzamer is dan aardolie, waar het meeste plastic van wordt gemaakt. BE O Bottle wil bijdragen aan een transitie naar bioplastic.

FAIR coffins richt zich op de uitvaartbranche. Jaarlijks worden er meer dan 100.000 uitvaartkisten verkocht die van spaanplaat zijn gemaakt. Die zijn schadelijk voor het milieu door de lijm, het printfolie en het interieur. FAIR coffins ontwikkelde een kist die is gemaakt van gerecyclede houtvezels, oud papier en karton.

TicTag verbindt de online en offline wereld. De offline Smart Tag Sticker wordt door devices zoals een smartphone herkend. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om fysieke toegang tot een ruimte of inzicht in digitale content te krijgen. Er zijn volgens de makers oneindig veel toepassingen te bedenken.

Meer over innovatie

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp