Ondanks krappe arbeidsmarkt staan technici bij IPKW in de rij

Ondanks krappe arbeidsmarkt staan technici bij IPKW in de rij

Sanne en Wieger van Krachtrecruitment op IPKW

Op de website werkenop.ipkw.nl is weinig te merken van een tekort aan technisch geschoold personeel. Wekelijks reageren er ongeveer 150 technici die op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) willen werken. Het bedrijf achter die website is Kracht Recruitment, dat zelf ook op IPKW zit. Directeur en oprichter Wieger Willems legt uit wat het geheim is en vertelt over de ambities van zijn bedrijf in de rest van de regio, waaronder op de Novio Tech Campus.

 

Technici begrijpen

“We zijn een gespecialiseerd bemiddelingsbureau dat werving, selectie en detachering doet voor technisch personeel in het midden en hoger kader”, legt Willems, van oorsprong zelf civiel techneut, uit. “Daarnaast hebben we ons met een apart bureau gespecialiseerd in de executive search, ook alleen binnen de techniek. Met een derde bedrijf trainen we technici sinds kort in hun soft skills. Die combinatie maakt ons onderscheidend.

Onze kracht is ook dat we de technici heel goed begrijpen. We weten hoe ze denken en hoe ze benaderd willen worden.” Dat blijkt aan te slaan: Kracht Recruitment won vier keer op rij de FD Gazellen Award voor snelst groeiende bedrijf van Oost Nederland. Er werken veertig mensen.

Maatschappelijk betrokken

Sinds ruim vier jaar is Kracht Recruitment in het hart van IPKW gevestigd. “We besloten meteen dat we iets willen betekenen voor het park. We willen de bedrijven die hier de energietransitie versnellen, helpen met het vinden van personeel. Zo is de website ‘Werken op IPKW’ ontstaan. Alle bedrijven op IPKW mogen daar kosteloos aan meedoen, ze betalen alleen een bijdrage als ze iemand aannemen die zich via dat platform heeft aangemeld.”

Wekelijks solliciteren er ongeveer 150 mensen op de site en in totaal zijn er nu ruim 100 geslaagde bemiddelingen geweest, vertelt Willems trots. Dat terwijl er juist een schreeuwend tekort aan personeel is, zeker technici. “Een techneut kan aan iedere vinger vijf banen krijgen”, weet ook Willems. “Ons succes verbaast onszelf daarom ook wel een beetje. Maar we weten veel van marketing en we snappen de doelgroep heel goed”, verklaart hij het succes.

Hij noemt nog een reden. “Technici kijken steeds vaker ook naar zingeving. Zeker de jongere generatie wil vanuit een maatschappelijke betrokkenheid iets bijdragen aan bijvoorbeeld de energietransitie. Daarom kiezen ze bewust voor IPKW.”

Wieger en Sanne buiten op IPKW

Menselijk gevoel

Je kunt op de website reageren op concrete vacatures van bedrijven, of een open sollicitatie sturen. Ook bij een gerichte sollicitatie kijken de consultants Fleur en Sanne waar iemand goed zou passen, vertelt Willems. “Door menselijk gevoel toe te voegen aan het geautomatiseerde platform, kunnen we mensen heel goed verdelen over het park. Bedrijven denken misschien niet als eerste aan hun buurman of buurvrouw. Dat doen wij voor ze. Dat werkt heel goed, voor de bedrijven én voor de technici die werk zoeken. Door te solliciteren op deze website, vergroten ze hun kansen.”

“Het is een erg fijne samenwerking”, vervolgt hij. “Het is gewoon een heel fijn kantorenpark met een goede sfeer en prachtige innovatieve bedrijven. IPKW verdient ook alle credits voor het feit dat ze openstaan voor onze ideeën. Ongeveer tachtig procent van de bedrijven op IPKW doet mee. De andere twintig procent is vaak bang dat ze dan hun volledige werving en selectie via ons moeten laten doen. Maar dat is niet zo. Het kan ook heel goed een aanvulling zijn op wat ze zelf al doen.”

“De kosten voor de bedrijven zijn heel laag”, vertelt hij. “We maken hier minder winst op dan op andere activiteiten. We hebben hiervoor een dieper motief: we zijn begaan met het milieu en willen een bijdrage leveren aan een betere maatschappij.”

Novio Tech Campus

Met Kracht Recruitment is hij niet alleen begaan met duurzaamheid, maar ook met de regio Arnhem-Nijmegen. “Er gebeurt hier in de Lifeport-regio heel veel moois rondom de energietransitie, maar ook op het snijvlak van Health en Hightech. Wij hebben een idee over hoe we mensen van buiten de regio aan kunnen trekken en hoe we zij-instromers en jonge mensen kunnen overtuigen om voor techniek te kiezen. We willen daar heel graag een bijdrage aan leveren.”

“Bij The Economic Board weten ze ons steeds vaker te vinden”, geeft hij aan. “En we zijn vrijwel rond met de NTC (de Novio Tech Campus in Nijmegen, red.) over een vergelijkbaar concept als op IPKW. Dat zou heel goed kunnen werken, want de NTC kan dan profiteren van de database die we op IPKW hebben opgebouwd. Het product Werken op IPKW kunnen we nog veel verder uitbreiden om zo een stempel te drukken op de hele regio.”