Khondrion

Nijmeegse Khondrion haalt Europese subsidie binnen voor uniek medicijn

Spin-off van het Radboudumc Khondrion ontwikkelt een medicijn voor energiestofwisselingsziekten. Zo’n vijftigduizend mensen wereldwijd kunnen nog geen effectieve behandeling krijgen. Daar komt nu verandering in. Nijmegen biedt de juiste omgeving voor de nodige ontwikkelingen.

Jan Smeitink is naast hoogleraar op het gebied van mitochondriële ziekten aan het Radboudumc oprichter en CEO van Khondrion. Het farmaceutische bedrijf ontwikkelt medicijnen voor zeldzame aandoeningen van de energiestofwisseling.

Hij kwam met zijn project door de zware selectieprocedure voor de Europese subsidie H2020 SME Instrument (Fase 2), waar maar liefst 1644 voorstellen voor werden ingediend en uiteindelijk vijf Nederlandse projecten werden gehonoreerd. “De subsidie van 2,3 miljoen euro is natuurlijk een belangrijke financiële boost voor het onderzoek. Maar ik ervaar het ook zeker als erkenning voor de kwaliteit en potentie van het medicijn KH176, dat we met Khondrion ontwikkelen.”

Met de subsidie kan een volgende fase van ontwikkelen en testen worden ingezet. Dit gebeurt in samenwerking met het Radboudumc en een aantal andere medische centra wereldwijd. Daardoor komt het moment dat het medicijn op de markt gebracht kan worden weer dichterbij. Met een slag om de arm zal dit over drie tot vier jaar zijn.

De juiste omgeving: Radboudumc en Novio Tech Campus

In 2012 startte Khondrion met het onderzoek naar een mogelijk medicijn om de progressie van deze ernstige ziekten te stoppen en te behandelen. Smeitink: “Het Radboudumc loopt wereldwijd voorop in genetisch metabool onderzoek, waaronder de mitochondriële ziekten resulteren,  én de Raad van Bestuur van het Radboudumc bood mij de gelegenheid om Khondrion als separaat bedrijf te starten. Dit alles in een uitstekende samenwerking”

Khondrion huurt op dit moment een ruimte in het Radboudumc waar het eigen kantoren en labs heeft. Omdat het Radboudumc bezig is met verbouwen en op termijn delen slopen voor nieuwbouw, is Khondrion aan het rondkijken naar een nieuwe ruimte om zich te vestigen. Novio Tech Campus lijkt een prima locatie, dichtbij het Radboudumc, met haar fundamentele kennis, hoog specialistische labs en excellente diagnostiek en zorg voor patiënten met energiestofwisselingsziekten.

Mitochondriën

Mitochondriële aandoeningen zijn zeldzaam, vaak ernstig en progressief. Smeitink: “Iedere cel in ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Bij sommige mensen zijn de batterijen daarvoor niet goed aangelegd. Er zitten dan fouten in het DNA van de energiecentrale zelf. Dat levert ernstige ziekten op, waar mensen ook aan overlijden.”

Het nieuwe middel, KH176 is veelbelovend voor de behandeling van meerdere mitochondriële ziekten. Ook andere aandoeningen zijn wellicht te behandelen met het medicijn. Bijvoorbeeld de genetische vorm van Parkinson en reumatoïde artritis. Daarnaast kan het ingezet worden om bijwerkingen van andere medicijnen te verminderen.

Ook interessant

Interactieve kaart Lifeport toont schatkaart aan bedrijvigheid regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen

Rapport ICE: er is momentum voor verbeteringen internationaal spoornetwerk

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp