mkb groeit, Economische barometer, Kwartaalbarometer, vierde kwartaal 2016, werken aan economisch succes, economische kwartaalbarometer, regionale economie, wij zijn benieuwd

Econoom Joris Knoben waarschuwt: grootste klappen komen nog

Het aantal coronabesmettingen neemt af en de regels worden soepeler, maar op economisch gebied hebben we het ergste nog niet gehad. Daar is Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, bang voor.

Joris Knoben is hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit

“Ik schrok van het aantal aanvragen voor de NOW- en de Tozo-regeling”, geeft Knoben aan. “Dat zegt iets over de verborgen werkeloosheid die er is. Als je het allemaal optelt kom je op ongeveer twintig procent van de bevolking uit. Dat zijn percentages die we kennen uit sommige Zuid-Europese landen tijdens de financiële crisis. Als de problemen zo groot zijn, kun je als overheid niet alle bedrijven redden met steun. Of de zwaar getroffen bedrijven werknemers wel of niet kunnen ontslaan, zal geen verschil maken.”

De grootste ontslagrondes moeten daar nog komen, vrees ik.

In het toerisme, de horeca en de culturele sector zijn de klappen het grootst. “Er mag nu wel iets meer, maar in vergelijking met hoe het was is dat nog steeds mondjesmaat. Ik verwacht hele forse klappen. De grootste ontslagrondes moeten daar nog komen, vrees ik.”

Zure appel

De beste keuzes zijn niet altijd de leukste keuzes, geeft hij aan. “Bij crisis is het vaak zo dat je een keer door de zure appel heen moet. Door de hulp die is geboden kan een deel van de bedrijven in de getroffen sectoren overleven en dat is belangrijk. Er zal echter hoe dan ook een deel omvallen en dat moet je als overheid niet willen voorkomen.”

Mensen massaal omscholen is op dit moment niet per se de juiste oplossing, vindt Knoben. “Dat signaal wordt wel heel makkelijk door meerdere partijen gegeven. Ik verwacht dat de crisis daarvoor te kort is. Je kunt van een theatermaker wel een zorgmedewerker maken, maar de vraag naar theaterproducties kan over één of twee jaar best wel weer op een normaal niveau zijn. We moeten structurele en tijdelijke problemen niet met elkaar verwarren.”

De oplossing zit er volgens Knoben niet in om heel veel binnen de eigen grenzen te gaan doen. “Aan een zogeheten autarkie zitten misschien wel net zoveel risico’s als aan alles uit China halen. Ook alles alleen binnen Europa doen is niet de juiste weg naar herstel. Niet alles wat uit het buitenland komt is slecht en daarmee maak je jezelf niet schokbestendiger voor de toekomst. Overheden moeten nu op zoek naar een goede balans tussen activiteiten die ze wel en niet op eigen grondgebied gaan doen.”

Routeboek

Zoals Knoben eerder al zei: het routeboek dat de overheid voor ondernemers heeft uitgestippeld is volgens hem een goede keuze. “Daardoor kregen ze perspectief en konden ze sturen. Dat sommige dingen sneller kunnen dan verwacht is alleen maar mooi. Wellicht kan dat routeboek ook helpen als er later dit jaar een nieuwe opleving van het virus komt. In plaats van dan heel draconisch voor een lockdown te kiezen, kun je het routeboek op dat moment misschien omgekeerd bewandelen. Dan kun je, in combinatie met de extra kennis die er is, zo slim mogelijk maatregelen nemen die een maximale impact op de volksgezondheid en een minimale impact op de economie hebben.”

Dit artikel is onderdeel van editie 4 van de Regionale Monitor De impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Lees hier alle artikelen uit de monitor.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp