Oosterbeek gemeente Renkum

Jasper Verstand: In Renkum kijkt men voorzichtig vooruit

Nu de meeste mensen met contactberoepen weer kunnen werken en de horeca voorzichtig weer zijn deuren heeft geopend, groeit overal het optimisme. Ook in de gemeente Renkum. Wethouder Jasper Verstand blijft op zijn hoede.

Jasper Verstand

Jasper Verstand is wethouder in de gemeente Renkum

Verstand, die onder andere economie, recreatie en toerisme in zijn portefeuille heeft, geeft aan dat de gemeente weer vooruit kijkt. “Sinds een paar weken kijken we naar wat er op de middellange en lange termijn op ons af gaat komen. Daarvoor is er een interne werkgroep. Zijn we bijvoorbeeld voorbereid op het aantal mensen dat nu misschien weer naar de gemeente komt? Wordt het niet te druk? Dat brengen we in kaart.”

Luisteren

Ondertussen zijn er veel inwoners die hulp nodig hebben, in wat voor vorm dan ook. Ondernemers onder anderen. Behalve de uitvoering van landelijke financiële regelingen zijn Verstand en zijn collega’s druk met luisteren. “We bellen veel en gaan soms langs. Bij het opengaan van de terrassen zijn we met een bakfiets op pad geweest om ondernemers een plantje te geven, als symbool om de moed erin te houden. In de gesprekken die we voeren, luisteren we naar de ideeën die er zijn. Binnen de mogelijkheden ondernemen we dan actie. Dat is heel vaak maatwerk, want iedere ondernemer zit in een andere situatie. We hebben weinig financiële middelen, dus onze hulp zit er vooral in dat we kijken hoe we ondernemers wat meer ruimte kunnen geven.”

Maatwerk leveren gold onder andere voor de horecaterrassen. Soms kwamen daar ideeën uit die zo goed waren dat ze wellicht ook na de coronatijd behouden blijven. “Een ondernemer in Oosterbeek had een erg mooi terras gemaakt aan het Zweiersdal, waardoor je die omgeving ineens heel anders beleeft. Een ander had een mooi beachterras neergezet.”

Er was veel onderlinge solidariteit en ik hoop en verwacht dat dat zo zal blijven.

Heftig

Verstand vond de afgelopen maanden intensief. “In het contact met ondernemers hoorden we veel persoonlijke, heftige en emotionele verhalen.” Hij werd in positieve zin geraakt door de toegenomen eendracht. “Dat ging en gaat onder andere via de website renkumonderneemt.nl. Een ondernemer die video’s maakt nam nu bijvoorbeeld gratis korte filmpjes voor andere ondernemers op. En zo ontstond er tevens een initiatief met tegoedbonnen, een bezorgservice en boden ondernemerscoaches gratis hulp aan. Er was veel onderlinge solidariteit en ik hoop en verwacht dat dat zo zal blijven.”

De opluchting dat er weer meer mag is groot, maar Verstand blijft waakzaam. “We zijn er nog lang niet. Veel zzp’ers hebben weinig opdrachten. De verkoop van kleding komt nog niet op gang. Het is hopen dat de mensen die echt hulp nodig hebben, die kunnen krijgen van het Rijk of de provincie. Ook volgend jaar merken we de gevolgen. Grote evenementen, zoals de Airborne-maand in onze gemeente, zullen een uitdaging blijven. Het blijft wachten op een vaccin. We zijn er als samenleving en als gemeente nog niet vanaf.”

Dit artikel is onderdeel van editie 4 van de Regionale Monitor De impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Lees hier alle artikelen uit de monitor.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp