Barenbrug Jan van Dellen mooie initiatieven

Jan van Dellen: “De saamhorigheid is mooi om te zien”

Jan van Dellen, lid van The Economic Board en wethouder in Arnhem, ziet de gevolgen van de coronacrisis steeds concreter worden. Hij sluit zijn ogen niet voor de lastige tijd die komen gaat, maar ziet ook mooie initiatieven ontstaan.

Jan van Dellen

Jan van Dellen, boardlid en wethouder gemeente Arnhem

Jan van Dellen is een man met veel functies. Hij is wethouder van de gemeente Arnhem met onder andere economie in zijn portefeuille, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg (PFO) Economie van de Regio Arnhem Nijmegen en lid van The Economic Board. “Met die drie petten op spreek ik veel ondernemers, klein en groot, en ik zie hoe moeilijk veel sectoren het hebben. We weten natuurlijk nog niet hoe lang het gaat duren, maar de impact is hoe dan ook enorm groot.”

“De horeca en de toeristenbranche staan bijna stil, juist in een periode waarin deze sectoren dan extra floreren”, ziet Van Dellen. “Maar ook heel veel andere sectoren hebben het zwaar, productiebedrijven in de regio of de dienstensector waarin veel zzp’ers werken.”

We weten natuurlijk nog niet hoe lang het gaat duren, maar de impact is hoe dan ook enorm groot

Interen op reserves

Ook veel kleine ondernemers zijn aan het worstelen. “Sommigen zitten al in zwaar weer, anderen hadden net een beetje vet op de botten na de economische crisis en teren nu zwaar in op hun reserves. Ze geven vaak aan dat ze dit niet langer dan twee of drie maanden vol kunnen houden. In de gemeente Arnhem hebben al ruim 3000 zzp’ers een aanvraag gedaan voor de maatregel van het kabinet om een uitkering op bijstandsniveau te kunnen krijgen. Dat is een derde van alle zzp’ers in de gemeente. Een enorm aantal. Ook kleine mkb’ers, die vaak erg afhankelijk zijn van een keten, worden heel hard getroffen. Ik vrees dat dat een dip is die heel lang na blijft dreunen.”

Toch ziet hij eveneens mooie dingen ontstaan. “Ik zie flexibiliteit. Bijvoorbeeld ondernemers die een – vaak tijdelijke – overstap maken naar een ander beroep. Er is bijvoorbeeld veel vraag in de logistiek. Ook zie ik ondernemers die zich inzetten in de zorg of voor een goed doel. Die saamhorigheid is mooi om te zien. Dat geldt tevens voor ondernemers die collectief de handden in elkaar slaan zoals Platform Binnenstad Arnhem en de Groene Rijders die gratis bezorgen. En ik vind het ook een mooi initiatief om lokale ondernemers te steunen onder de titel #supportyourlocals en via de website www.chefsfavs.nl.”

Strategische plannen

Van Dellen en zijn collega’s bij de verschillende platformen zijn nu vooral bezig met vooruit kijken, naar de periode na de crisis. “Hoe gaan we de economie ondersteunen op het moment dat we straks weer meer mogen doen? Als we dan meteen op een goede manier kunnen doorpakken kunnen we profiteren van een economie die dan draait.”

Meer over ondernemers

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp