AMT Medical ION+

Eerste ION+-lening naar bedrijf uit Ede dat de wereld van openhartchirurgie wil verbeteren

De eerste lening van ION+, het nieuwe innovatiefonds voor mkb’ers in de provincie Gelderland, is toegekend aan AMT Medical uit Ede. Dat werkt aan een manier om bypassoperaties veiliger en eenvoudiger te maken en complicaties te verminderen. ION+ is bedoeld voor mkb-ondernemers die kapitaal nodig hebben voor de meest risicovolle innovatiefase tijdens het ontwikkelen van een unieke technologie. Oost NL is fondsmanager.

Juist nu hebben we innovaties nodig die de Gelderse economie en het verdienvermogen van onze midden- en kleinbedrijven in Gelderland weer kansen bieden

Medisch technologiebedrijf AMT Medical werkt aan het ELANA heart bypass systeem. Dat moet het mogelijk maken een bypassoperatie uit te voeren op een kloppend hart. Er zijn geen hechtingen nodig en de borstkas hoeft niet volledig open te zijn. Minder hersteltijd, minder complicaties en lagere zorgkosten zijn het doel. Ook maakt het de behandeling mogelijk van een groep patiënten die nu geen bypassoperatie kan ondergaan.

Eerste patiënten

Volgens Rutger Tulleken, CEO van AMT Medical, komt de toekenning op het juiste moment, zo laat hij in het persbericht weten. “Met de financiering kunnen wij nu de belangrijke stap zetten naar het testen van de behandeling op de eerste patiënten. De aanvragen hiervoor zijn al begin dit jaar ingediend in zowel Duitsland als Nederland. Het is ons doel om de wereld van openhartchirurgie drastisch te verbeteren voor de patiënt, de chirurg en het zorgstelsel.”

Hoe groot het bedrag van de lening is, is niet bekendgemaakt. In het totale fonds, dat wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Europese OP Oost en een cofinanciering van de provincie Gelderland, is 7,5 miljoen euro beschikbaar. In het geval van AMT Medical financieren de bestaande aandeelhouders NextGen Ventures en Utrecht Holdings in totaal voor 3 miljoen euro mee. Volgens Christianne van der Wal, gedeputeerde van de provincie Gelderland, geeft de toekenning een belangrijk signaal af. “Juist nu hebben we innovaties nodig die de Gelderse economie en het verdienvermogen van onze midden- en kleinbedrijven in Gelderland weer kansen bieden.”

Meer over Oost NL

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp