Interessante programma’s en subsidiemogelijkheden (tweede kwartaal 2022)
Of het nu subsidies zijn, leningen, groeiprogramma’s of awards, ze kunnen een mooie duw in de rug geven. Vooral voor startende innovatieve bedrijven die de markt willen gaan veroveren. Zoals we dat elk kwartaal doen, zetten we weer vijf van dat soort kansen op een rij.
Missie-gedreven onderzoek energietransitie
Met de MOOI-regeling kunnen consortia subsidie ontvangen voor missie-gedreven onderzoek, ontwikkeling en innovatie rondom de energietransitie. Het doel is complete oplossingen leveren die bijdragen aan de klimaatdoelen. Voor het onderwerp energie, dat in dit programma officieel elektriciteit heet, is 21 miljoen euro beschikbaar.
De regeling start op 1 april. Vanaf dan kunt u een vooraanmelding doen. Die vooraanmelding is verplicht en kan tot 19 april (17.00 uur) worden gedaan. De definitieve subsidieaanvraag moet u vervolgens tussen 1 juli (9.00 uur) en 6 september (17.00 uur) indienen. Samenwerkingsverbanden moeten bestaan uit minimaal drie ondernemingen die hun verschillende expertises en perspectieven samenbrengen. De subsidie is minimaal 25.000 euro voor iedere deelnemer en maximaal 4 miljoen euro voor ieder MOOI-project.
Meer informatie, onder andere over de manier van (voor)aanmelden vindt u op rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/mooi.
De 50 beste startups
Vijf jaar na de eerste editie, toen als onderdeel van Startup Fest Europe, wordt er weer een nieuwe Startup50 Gelderland georganiseerd. Aanmelden kan via startup50gelderland.nl, tot 13 april. De aanmeldingen worden teruggebracht naar vijftig startups, die worden vermeld in een speciaal magazine.
De beste startups mogen daarnaast pitchen op het Startup50 Pitchevent in mei. De jury selecteert op mogelijkheden voor groei, toegevoegde waarde, impact, team, marktkansen en concurrentievoordelen. In aanloop naar de verkiezing maakt Startup50 Gelderland verschillende podcasts over ondernemen, die op dezelfde site zijn te beluisteren.
Samenwerken met Duitsland
Het Interreg VI-subsidieprogramma Deutschland-Nederland gaat bijna van start. De kick-off is op 20 april.
Interreg is een Europees fonds, bedoeld om regionale samenwerking te bevorderen. Voor de regio Arnhem-Nijmegen ligt vooral de samenwerking met Duitsland voor de hand. De focusgebieden van Interreg VI zijn ‘agro & food’, ‘health & care’, HTSM, ‘energie & klimaat’ en ‘integratie, onderwijs & arbeidsmarkt’.
De website deutschland-nederland.eu/nl/ gaat volledig over het samenwerkingsprogramma ‘Interreg Deutschland-Nederland’.
Hier staat een uitnodiging voor de kick-off op 20 april, die via een livestream plaatsvindt.
Op deze pagina wordt aangegeven dat bedrijven die hun projectidee voor Interreg VI willen bespreken, al contact op kunnen nemen.
Lening voor nieuwe startups
Nieuwe startups in de regio krijgen via Startup Fonds Gelderland de kans om met een pre-seed lening hun ondernemerschap mogelijk te maken. Het is de opvolger van Gelderland Valoriseert. Startups kunnen een aanvraag indienen voor een achtergestelde lening van minimaal 30.000 en maximaal 250.000 euro.
Bijzonder aan Startup Fonds Gelderland is dat het gekoppeld is aan de ondersteuningsprogramma’s Orion, StartLife en Briskr. De drie programma’s hebben elk hun eigen doelgroep.
StartLife is actief in de agrofood sector, Briskr in life sciences, health en high tech en Orion in de energiesector, de creatieve sector en de ICT. Op die sectoren richt Startup Fonds Gelderland zich dan ook.
Contact opnemen voor een financiering kan via de drie genoemde programma’s.
Op de website van de HAN staat bij wie u dan moet zijn en welke voorwaarden daarvoor gelden.
Minder CO2-uitstoot
Wie hernieuwbare (duurzame) energie gaat produceren of CO2-verminderende technieken toe wil passen kan subsidie aanvragen via SDE++. Dat staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. De regeling is bedoeld om bedrijven en (non-)profit-instellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving te helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot.
Aan het einde van het komende kwartaal gaat SDE++ 2022 van start, namelijk op dinsdag 28 juni. Hij sluit op donderdag 6 oktober (17.00 uur). In totaal is er liefst 13 miljard euro beschikbaar. Tegen die tijd is op de website van RvO meer informatie over SDE++ 2022 te vinden.