IGNITE Award 2021

IGNITE Award in aantocht: unieke kans voor sociale start-ups

Tijdens de hele maand juni kunnen social start-ups zich weer aanmelden voor de IGNITE Award. Ze maken kans om in de voetsporen te treden van mooie voorgangers. En om een cheque van 100.000 euro te winnen, maar vooral om een duw in de rug voor hun onderneming te krijgen.

“Met een mooi idee waarmee je iets goeds wilt doen voor de maatschappij of je omgeving, ben je er nog niet.”
Iris Immink, projectmedewerker IGNITE Award

“Net zoals gewone ondernemers lopen startende sociaal ondernemers tegen heel veel dingen aan, maar door de sociale component is het vaak nog iets uitdagender”, weet Iris Immink, projectmedewerker van de IGNITE Award. “Met een mooi idee waarmee je iets goeds wilt doen voor de maatschappij of je omgeving, ben je er nog niet. Vaak kunnen ze aanvullende ondersteuning goed gebruiken om van hun idee een impactvolle onderneming te maken en een verandering teweeg te brengen, op een manier die ook nog eens financieel duurzaam is. Daar is de IGNITE Award voor. De juiste hulp bij die eerste stappen.”

Netwerk

De inschrijving is dit jaar opengesteld voor sociale ondernemers uit drie provincies: Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. Na de inschrijfperiode en de selectiegesprekken wordt er gekozen voor acht bedrijven waarmee IGNITE begint aan een zogeheten Business Pressure Cooker, in september en oktober. “De acht bedrijven krijgen allemaal een eigen coach, een ervaren ondernemer”, vertelt Immink.

“Met een aparte trainer werken ze daarnaast aan de ontwikkeling van een businessplan. Bovendien zijn er workshops die ze in groepsverband volgen. Die gaan onder meer over rechtsvormen, finance, marketing en pitchen. Daarin maken ze niet alleen kennis met elkaar maar ook met partijen waar ze mogelijk op terug kunnen vallen. Hun netwerk wordt door het programma sterk verbreed.”

Uiteindelijk is er op 28 oktober een pitch-dag en wordt er een winnaar gekozen. Die krijgt een cheque van 100.000 euro. De nummer twee krijgt de helft. Maar ook voor de andere zes deelnemers valt er genoeg te halen. “Het programma zelf is van grote waarde, vanwege de opgedane kennis, de coaching en het businessplan. Dat aangescherpte businessplan levert je kansen op om ook ergens anders financiering te krijgen.”

Eerdere winnaars

Start-ups uit de regio Arnhem, Nijmegen en Wageningen hebben het de afgelopen jaren goed gedaan bij de IGNITE Award. Bij de eerste editie, in 2017, ging de winst naar het Nijmeegse TriUnity, dat autistische jongeren de arbeidsmarkt op helpt met een slimme oplossing. De tweede prijs ging bij die editie naar De Voorwerkers uit Arnhem, een montage- en assemblagebedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Twee jaar later eindigde het Nijmeegse Biky op de tweede plaats.

Vorig jaar won Trash’ure Taarten, ook uit Nijmegen, de publieksprijs. Deze organisatie maakt samen met vluchtelingen taarten van groenten en fruit die anders worden weggegooid. Immink is trots op die bedrijven, en op vele andere voormalige deelnemers. “Het is superinspirerend om te zien hoe zij zich inzetten voor anderen en om de stappen te zien die zij, ook na hun deelname, hebben gemaakt.” Op de website van IGNITE Award staat een hall-of-fame met de bijzondere verhalen van eerdere deelnemers.

Initiatieven kunnen zich van 1 tot en met 30 juni aanmelden via www.IGNITEAward.nl/aanmelden.

Meer over IGNITE

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp