Gemeente Nijmegen erg blij met identiteitsplatform IRMA

De gemeente Nijmegen is erg tevreden over de proef met IRMA, het identiteitsplatform voor authenticatie en ondertekening. De proef startte september vorig jaar en er maken inmiddels 2500 mensen gebruik van IRMA. Andere gemeenten kijken geïnteresseerd mee.

Iedereen in Nederland kan zijn persoonsgegevens uit het basisregister nu downloaden naar de app IRMA (‘I Reveal My Attributes’). Die app kunnen ze dan gebruiken om bij instanties of bedrijven aan te tonen wie ze zijn, zonder dat ze hun persoonsgegevens overal prijs hoeven te geven. IRMA werd ontwikkeld door de Digital Security groep van de Radboud Universiteit.

De gemeente Nijmegen is de eerste waarbij mensen, als proef, gebruik kunnen maken van IRMA. En dat bevalt na vijf maanden prima. “Al ruim 2500 mensen hebben hun gegevens gedownload”, geeft Martijn van der Linden, businessadviseur I&A van de Gemeente Nijmegen aan. “In al die maanden was er slechts één verbetervoorstel. Die had te maken met niet correct doorvoeren van voorletters.”

Andere gemeenten

De personen die hun gegevens downloaden komen niet alleen uit Nijmegen zelf, maar uit het hele land. Andere gemeenten kijken ondertussen met bijzonder veel interesse over de Nijmeegse schouders mee. “We zijn van plan om het op korte termijn breder te trekken en het namens alle gemeenten aan te gaan bieden. Gemeenten als Haarlem, Utrecht, Buren en de Drechtsteden steken echt hun nek uit. Maar ook in Amsterdam willen ze een proef doen. Daarnaast heeft een grote zorgverzekeraar veel interesse. Voor de private sector biedt dit nog veel meer mogelijkheden.”

Vanaf maart gaat in Nijmegen het stickertje ‘proef’ eraf en is IRMA officieel live. “Nu gaven we gegevens uit met de geldigheidsduur van drie maanden, dan wordt straks voor een periode van vijf jaar. Zo kan het gezien worden als een paspoort”, aldus Van der Linden.

Uitdaging

Veilig omgaan met vertrouwelijke gegevens is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. “Grote technologiebedrijven hebben het onderwerp naar zich toegetrokken en als overheid staan we buitenspel. Dat moet anders en in dat plaatje past IRMA uitstekend.” Technisch zijn er geen uitdagingen meer, geeft Van der Linden aan. “De grootste uitdaging zit in de randvoorwaarden eromheen.”

Meer over de gemeente Nijmegen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp