techniekonderwijs, Hybride docenten; Wetenschap en Techniek

Hybride docenten verbinden technisch onderwijs en bedrijfsleven

De faculteit HAN Techniek heeft een docententekort voor de hbo-opleidingen in de techniek. Daarom is er nu een nieuwe aanpak bedacht. Daarbij worden werknemers en ondernemers in de techniek parttime docent: hybride docenten.

Uitnodiging

HAN nodigt technici uit om naast hun bestaande werk een of twee dagdelen les te komen geven aan de techniekfaculteit. Natuurlijk zijn er al samenwerkingsvormen, maar de beoogde inzet van de hybride docenten is uitgebreider en structureler.

Janneke Hoekstra, directeur van de faculteit HAN Techniek, legt het uit op de website van de HAN: ‘Denk aan het geven van gastlessen en het begeleiden van stagiairs en afstudeerders. Maar wij willen verder gaan. Maatwerk bieden en bij voorkeur een meerjarige samenwerking afspreken.’

De HAN maakt afspraken met de (werkgever van) de geïnteresseerde technicus over aantal uren, inzet en contract. De samenwerkingsvorm zal meestal detachering zijn bij de HAN. Vervolgens maakt de aanstaande hybride docent kennis met collega’s en lesomgeving. Ook krijgt hij een didactische training aangeboden, als het nodig is, en een korte periode om in te werken.

Het mes snijdt aan meerdere kanten

Voordelen voor de opleider zijn duidelijk: op deze manier kan iets gedaan worden aan het docententekort. En het directe contact met het werkveld maakt ook inzichtelijk waar behoefte aan is bij werkgevers.

Maar ook voor de hybride docenten zelf biedt deze constructie perspectief. Ze kunnen zich hiermee ontwikkelen in een nieuwe richting. Ze wisselen kennis en ervaring uit in een ander netwerk en komen binnen in publiek-private samenwerkingsverbanden.

Bedrijven die meedoen maken alvast kennis met de studenten, die potentiële werknemer zijn. En door ervaring kunnen zij een bijdrage leveren aan het verbeteren van het onderwijs, waar ze zelf profijt van hebben als de studenten eenmaal de arbeidsmarkt op gaan.

Gezamenlijke aanpak met ROC’s en scholingsfondsen

Michiel van der Meer, programmamanager Techniekpact Smart en Sustainable, belegde op verzoek van de HAN een reeks overleggen met de Gelderse ROC’s en scholingsfondsen, zoals de OTIB. Het doel is om op zoek te gaan naar een gezamenlijke aanpak. Ook enkele Brabantse partijen zullen aanschuiven om hun expertise rond dit onderwerp te delen.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp