Hoe Nijmeegse ‘digitale tweelingstad’ de organisatie van Vierdaagsefeesten hielp

Hoe Nijmeegse ‘digitale tweelingstad’ de organisatie van Vierdaagsefeesten hielp

Nijmegen beschikte tijdens de Vierdaagsefeesten over een heuse Digital Twin. Dit is een digitale 3D-tweelingstad die de veiligheid in de stad kan verbeteren als zij ingezet wordt in een Fieldlab. Door de Digital Twin verliep de organisatie van het evenement efficiënter en sneller.

 

Tijdens de Vierdaagse en de daarbij horende feesten komt er elk jaar een grote mensenmassa af op Nijmegen. Dit jaar namen bijna 40.000 lopers deel aan de wandelmars en bezochten nog eens honderdduizenden bezoekers per dag de feesten. De feesten vinden plaats in de hele binnenstad met ruim veertig podia en meer dan 165 terrassen. Daarmee vormen ze het grootste evenement van Nederland.

Digital Twin

Zo’n groot evenement vereist heel wat organisatievermogen. De ‘digitale tweelingstad’ of Digital Twin hielp dit jaar voor het eerst de organisatie door de fysieke wereld heel gedetailleerd te vertalen naar een 3D-omgeving. In deze Digital Twin zijn allerlei relevante eisen, voorwaarden, kaartmateriaal en data uit verschillende systemen gekoppeld. Vrijwel het hele Nijmeegse centrum is op die manier in kaart gebracht. Waar woningen, bomen of lantaarnpalen staan, maar ook waar nutsvoorzieningen liggen.

“Dit in kaart brengen helpt tijdens een evenement en in de fases die daaraan voorafgaan, zoals de vergunningverlening”, vertelt Paul Geurts, strategisch adviseur Informatie Management bij de gemeente Nijmegen. Een vergunningverlener kan het plan efficiënter en beter toetsen aan eisen, de omgeving en specifieke voorwaarden. Zo ziet de organisator bijvoorbeeld al hoe hoog de stoepranden ergens zijn. Of waar er een kwetsbare boom staat en je dus geen palen in de grond kunt slaan.

→ Ook interessant: HAN doet mee aan Technohub Digital Twin voor maakindustrie 

Simulatie, controle en monitoren

Voor en tijdens een evenement kan in de Digital Twin ook gesimuleerd, gecontroleerd en gemonitord worden voor efficiënte handhaving en betere veiligheid. Voldoen we aan alle regels, staan de EXIT-borden op de juiste plekken, kan de brandweer ter plaatse komen of staan er tafels in de weg? Er kan digitaal geëxperimenteerd worden in een Fieldlab, nog voordat het evenement daadwerkelijk plaatsvindt. “Hiervoor maken we onder meer gebruik van augmented reality, waarmee je voorwerpen en obstakels in de ruimte kunt plaatsen”, zegt Nanco Oudejans, die vanuit de politie betrokken is bij het Fieldlab.

Alle data werden opgeslagen in een driedimensionale interactieve kaart die voortdurend wordt geactualiseerd. De partijen gaan zo veilig mogelijk om met de data en algoritmen, waarbij er veel aandacht is voor privacy. Er werken verschillende organisaties in het Fieldlab samen, zoals de gemeente Nijmegen, de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, de stichting Vierdaagsefeesten en de organisatie van de wandelmars. Maar ook landelijke partners doen mee waaronder het Kadaster, Mojo Concerts en de bedrijven uCrowds, Esri Nederland en Cyclomedia.

Testen in de praktijk

Het Fieldlab is nog in ontwikkeling. “We wilden eerder al gaan testen in de praktijk, maar er waren geen evenementen vanwege corona”, vertelt Geurts. Nijmegen is de eerste stad die op deze manier gebruikmaakt van technologie om de veiligheid en organisatie te verbeteren. “We hebben het Fieldlab ook al ingezet bij een paar grote concerten in het Goffertpark van Rammstein en de Red Hot Chili Peppers eerder deze zomer. Bij de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten is de omvang natuurlijk nog groter.”

Er is ook gekeken naar het simuleren en monitoren van bezoekersstromen en drukte rondom de Vierdaagse en de feesten. Dit kun je vooraf simuleren en bekijken waar bezoekers stil blijven staan en waar ze juist zullen doorstromen. Knelpunten kunnen zo vooraf opgespoord en daarna opgelost worden door mensen anders te gidsen. Op diverse plekken in Nijmegen hingen tijdens de Vierdaagseweek sensoren die bijhielden hoeveel mensen er op een locatie komen en gaan. Zo kun je beter aan crowdmanagement doen. “Je kunt aan zien komen waar het druk wordt. Wat je vervolgens voor handelingsopties hebt, is de volgende vraag”, zegt Geurts. “Denk bijvoorbeeld aan een druktemeter via een app of adviezen aan bezoekers om naar een andere locatie te gaan.”

Landelijk inzetbaar

Het Fieldlab heeft gedraaid als ondersteuning bij de Vierdaagse. De volgende stap is uitvinden wat werkt en wat je er allemaal mee kunt doen. Het doel is de Digital Twin landelijk inzetbaar te maken, zodat evenementenorganisatoren in de toekomst in verschillende steden op dezelfde manier hun evenement kunnen plannen.