Henk Dekker; Zevenaar, Hans Winters; Korte Ketens in het Liemers Landschap

Henk Dekker: ``Ook in De Liemers groeit de saamhorigheid``

Bedrijven in de gemeenten in De Liemers voelen de gevolgen van de coronacrisis net zo hard als elders in het land. Henk Dekker, de voorzitter van ondernemersvereniging Lindus, ziet ook eendracht ontstaan.

Henk Dekker

Henk Dekker, voorzitter van ondernemersvereniging Lindus

Lindus behartigt de belangen van de bedrijven op de 34 bedrijventerreinen in De Liemers. Het heeft ongeveer 240 leden, uit veel verschillende sectoren. Voorzitter Henk Dekker ziet onder die bedrijven hetzelfde gebeuren als wat er overal in het land gebeurt. “Veel bedrijven hebben het moeilijk, sommigen voelen er niets van en een klein deel komt er juist beter uit. Het ene bedrijf komt nu mensen tekort, de ander houdt heel veel mensen over.”

En juist daarom is samenwerking nu heel belangrijk. Dat gebeurt in de vijf gemeenten in De Liemers (Doesburg, Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar) volop, ziet Dekker. “De gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar, het Werkgeversservicepunt Midden Gelderland en RSD De Liemers hebben samen een zogeheten Ondernemersportaal ingericht: een centraal punt waar bedrijven met vragen terecht kunnen. Sinds deze week is dat in de lucht. Daar kunnen mensen vragen stellen over bijvoorbeeld de maatregelen vanuit de overheid, eventueel uitstel voor gemeentelijke belastingen, het vinden van extra personeel of advies over hoe ze contact kunnen houden met hun klanten. Het antwoord wordt gegeven door mensen uit allerlei hoeken, ook ondernemers die zich daar nu speciaal voor inzetten. Ik vind dat een heel mooi initiatief.”

Samenwerking

Hij ziet ook andere voorbeelden van ondernemers die samenwerken of die zich buiten hun normale werkveld nuttig maken. “Omdat ikzelf tot de risicogroep behoor, laten mijn vrouw en ik de boodschappen thuis bezorgen. Vorige week stond de eigenaar van een gesloten restaurant hier voor de deur om de boodschappen af te geven. Dat is toch mooi? Vooral in de horeca zie je mooie samenwerkingsinitiatieven ontstaan, zoals het bezorgen van brunches tijdens de paasdagen.” De grote vraag voor Dekker blijft hoe we straks alles weer draaiende krijgen. “We hebben zo’n situatie met zijn allen nog nooit eerder meegemaakt. Hoe voorzichtig moeten we straks zijn? Zeker voor oudere mensen wordt dat een lastige vraag. Op dit moment kunnen we weinig anders doen dan afwachten wat de nieuwe maatregelen worden, maar straks komen we echt voor keuzes te staan.”

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp