Health Innovation school

Samen aan de slag met regionale uitdagingen in de zorg

In november start de regionale editie van de Health Innovation School in Zuidoost-Nederland. De initiatiefnemers en partners willen samenwerking op het gebied van innovatie in de zorg bevorderen.

Het initiatief voor de Health Innovation School (HIS) komt van het Radboudumc en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Deelname is laagdrempelig en geprobeerd wordt om in de groep alle lagen uit de zorg te vertegenwoordigen. ‘The whole system in the room’, noemen ze dat zelf.

Dat houdt in dat de deelnemers van de Health Innovation School rollen hebben als bijvoorbeeld verpleegkundige, verzekeraar, beleidsmaker, toezichthouder, patiënt, fysiotherapeut, huisarts, medisch specialist, ondernemer of ambtenaar”, zegt Concha van Rijssel. Zij is programmamanager bij REshape, het innovatieprogramma van het Radboudumc. “De grote overeenkomst tussen de deelnemers is dat zij allemaal het verschil willen maken.”

Regionale editie

Voor deze regionale editie van de Health Innovation School richten de initiatiefnemers zich op Zuidoost-Nederland: de zuidelijke helft van Gelderland – inclusief Wageningen, Arnhem en Nijmegen – en een klein deel van Brabant.

Om regionale samenwerking te stimuleren en te faciliteren gaan de deelnemers aan de slag met regionale uitdagingen op het gebied van zorg en gezondheid die voelbaar zijn voor meerdere organisaties in deze regio. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis, krapte op de arbeidsmarkt, het verbeteren van de jeugdzorg in de wijk of het stimuleren van een gezonde leefstijl”, zegt Van Rijssel.

Het Radboudumc is samen met het ministerie van VWS initiatiefnemer van de Health Innovation School, maar Van Rijssel maakt duidelijk dat de nieuwe regionale editie zeker geen Radboud-feestje is. Andere partners zijn Rijnstate, Maartenskliniek, Health Valley, VGZ, Sensire/Naast en Siza/Academy. “We doen dit echt met zijn allen samen.”

Professionals

In de Health Innovation School is plek voor vijftig professionals, die zich inmiddels, tot 13 oktober, kunnen aanmelden. “We willen meer begrip voor elkaar en meer samenwerking”, geeft Van Rijssel aan. “Uiteindelijk moeten we elkaar beter zien te vinden, want dan wordt het makkelijker om het verschil te kunnen maken. Niet iedereen in zijn eigen silo, maar daaroverheen kijken. Het is een actueel thema: er zijn verschillende recente rapporten die het belang daarvan aantonen.”

De vijftig deelnemers krijgen drie keer twee dagen les over hoe innovatie mogelijk is en waarom dat lastig is”, vervolgt ze. “Daarnaast gaan ze in groepjes van vijf op zoek naar oplossingen voor actuele regionale problemen. Juist omdat het nu regionaal is, kunnen we concrete uitdagingen aanpakken waar bestuurders vervolgens ook echt mee aan de slag kunnen gaan.”

Ideeën voor vraagstukken kunnen door deelnemers aangedragen worden. “Binnen de groep is straks heel veel specifieke expertise aanwezig. Als je dat samenbrengt dan ontstaat er veel energie en hopelijk mooie oplossingen.”

Meer over Radboudumc REshape Center

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp