HAN corona

Industrieel Product Ontwerpers HAN doneren mondkapjes

Nu studenten van de HAN-opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) door de coronacrisis voorlopig geen projectonderwijs volgen, liggen persoonlijke beschermingsmiddelen werkloos op de plank. Tijd voor actie, dacht praktijkdocent Antal Hendriks die ruim 300 FFP1-mondkapjes bij Gezondheidscentrum Presikhaaf liet bezorgen.

Ik kwam op het idee om mondkapjes te doneren toen premier Rutte tijdens zijn tv-toespraak zei dat we goed naar elkaar moeten omkijken”, vertelt Antal Hendriks. “Normaal gesproken gebruiken studenten mondkapjes als bescherming tegen stof, giethars, spuitmiddelen of schuim tijdens praktijkopdrachten. Nu projectlessen voorlopig niet doorgaan, hebben we geen mondkapjes nodig. Bovendien zijn er een half jaar geleden nog nieuwe aangeschaft. Aan voorraad geen gebrek.”

Presikhaaf

Bij het bepalen van zijn ‘donatiekeuze’ keek Hendriks vooral naar de locatie en organisatieomvang. “Handigst was om de mondkapjes te schenken aan een organisatie met een serieus economische gehalte, een plek waar ze zonder moeite intern konden worden uitgedeeld. In ons geval waren dat Rijnstate en Gezondheidscentrum Presikhaaf. Op mijn eerste belletje, naar het gezondheidscentrum, werd zo enthousiast gereageerd dat ik de mondkapjes daarnaartoe heb laten brengen.”

Dat hij juist een zorgorganisatie heeft geholpen, vindt Hendriks alleen maar leuk. “Vanuit de opleiding lopen verschillende lijntjes met de zorg. Zo houden we ons bij Radboudumc bezig met de fabricage van 3D-geprinte protheses en ontwikkelen we patiëntinstrumenten voor het Parkinson Centrum Nijmegen. Verder participeren we in een project van Wageningen University & Research naar de opsporing van antibioticaresistentie.”

Maatschappelijke plicht

Gerrit Averesch, directeur van de afdeling HAN Engineering en Automotive, waaronder IPO valt, is trots op de actie van Hendriks. “Deze crisisperiode is een lastige tijd voor onze organisatie, maar ook het moment om als Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te tonen dat we onze maatschappelijke plicht op één zetten. Het feit dat Verpleegkundedocenten zich momenteel nuttig maken in de zorg, is daarvan een perfect voorbeeld.”

Averesch ziet er als lid van het HAN-crisismanagementteam óók op toe dat de onderwijsinstelling blijft draaien. “In recordtempo is een nieuw systeem opgetuigd, waarbij we vooral kijken naar wat minimaal nodig is om studievertraging te voorkomen. Vooralsnog hebben we alles redelijk onder controle en zetten we versnelde stappen op het gebied van onderwijsontwikkeling. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.”

 

Foto: Adriènne Micklei (rechts, IPO) bezorgt de mondkapjes bij Wim Jonkman, fysiotherapeut bij Gezondheidscentrum Presikhaaf

Waar ondernemers, kennisinstellingen en overheidsorganisaties in onze regio zich normaal buigen over gezamenlijke thema’s als energie, gezondheid, voeding en circulaire economie, anticiperen ze nu via bijzondere acties, nieuwe diensten en innovatieve initiatieven op de coronacrisis. Hoe en waarom ze dat doen? U leest het in onze speciale artikelenreeks.

Bent u ondernemer en benieuwd van welke regelingen u momenteel gebruik kunt maken? Check hiervoor ons overzichtsartikel.

Meer over corona

Meer over de HAN

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp