Stijn Hoppenbrouwers; SPRONG-subsidie Circulair opleiden christien Lokman

HAN en AI: geen futurisme maar toegepast

Ook de HAN is volop bezig met Artificial Intelligence (AI) en Data Science (DS). Lector Stijn Hoppenbrouwers praat er vol passie over, maar waakt voor futuristische en vage toekomstbeelden.

Onze insteek bij AI is echt ‘toegepast’”, maakt Hoppenbrouwers meteen aan het begin van het gesprek duidelijk. “Als het over AI gaat, zijn er twee stromingen. De eerste kijkt naar fantastische en soms ook enge verhalen van intelligentie die mensen voorbijstreeft. Wij doen dat niet. We kijken meer naar de toepassingen die met machine learning en deep learning te maken hebben. Want er zijn vandaag de dag al fantastische dingen mee mogelijk. Je kunt het AI, DS of Big Data noemen, maar het zijn eigenlijk gewoon geavanceerde informatica-technieken.”

De HAN is ook bezig om nieuwe technologie te integreren met bestaande systemen. “Dat hele verhaal klinkt allemaal misschien iets minder sexy, maar voor veel bedrijven, onder andere in het mkb, is dat juist veel interessanter. En het is een mooie aanvulling op anderen die zich meer met de toekomst bezighouden.”

Voeten in de klei

AI en DS zitten op de HAN vervlochten in meerdere technologische opleidingen. In september dit jaar start als alles goed gaat ook de nieuwe Master Applied Data Science (MADS) waar AI een belangrijk deel van uitmaakt. Het lectoraat van Hoppenbrouwers, Data & Knowledge Engineering, werkt daarbij samen met twee andere lectoraten, Bio-informatica (Christof Francke, voor Data Analytics) en Lean (Vincent Wiegel, voor Data Strategy). “Dat we dat samen doen maakt het extra mooi. Dit onderwerp is echt iets waarnaar je vanuit allerlei hoeken kunt kijken. Het is geen samengeraapt geheel, maar we integreren het heel sterk.”

Het is een deeltijd master, voor werkenden. Dus ideaal voor wie zich wil bij- of omscholen. “Je kunt ook doorstromen vanuit een bachelor, in combinatie met het werken bij een bedrijf. Die combinatie is noodzakelijk. We zoeken mensen die echt met hun voeten in de klei staan als het om dit thema gaat.”

Pruttelende ketel

De HAN werkt op AI-vlak samen met de Radboud Universiteit (RU). “Die link is heel warm en belangrijk. Van de ene kant is het noodzakelijk voor ons, want qua bekostiging van onderzoek komen hogescholen er in Nederland veel minder goed vanaf dan universiteiten. Tegelijkertijd ziet de RU ook echt een meerwaarde in de combinatie van klassiek academisch onderzoek en een praktijkgerichte benadering.”

De HAN is tevens betrokken bij de Nederlandse AI Coalitie. In de zorgsector werkt het daarnaast samen met het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek. En ook met bedrijven zoals Alliander (Arnhem), de ICT-tak van de Belastingdienst (Apeldoorn) en Hyster Yale (Nijmegen) is er een samenwerking. “Dat netwerk is sterk in opbouw. Ik denk dat de HAN een heel mooie centrale rol kan spelen in de regio, als onderdeel van de landelijke en Europese kennisecologie rondom dit thema. Op dit moment is het een heerlijke pruttelende ketel van allerlei initiatieven.”

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp