Hack Corona Hack tegen Corona

Online hackathon ‘Hack tegen Corona!’ genereert pasklare oplossingen

Onder de noemer ‘Hack tegen Corona!’ organiseerde Dutch Hacking Health van 16 tot en met 31 maart 2020 de eerste online health hackathon ooit in Nederland. Het experiment leverde innovaties op die in principe morgen al kunnen worden ingezet in de strijd tegen de consequenties van het allesoverheersende virus.

De planning voor de fysieke hackathons van Dutch Hacking Health in Amersfoort, Amsterdam, Maastricht en Utrecht was rond. Verschillende teams stonden bij wijze van al in de startblokken om in snelkookpan-modus via Design Thinking nieuwe oplossingen te genereren voor actuele problemen en thema’s in de zorg. En toen was daar het coronavirus, naar nu blijkt een van de grootste uitdagingen ooit voor de Nederlandse zorgsector (of beter nog: voor die in de hele wereld).

Samen aan oplossingen werken

Esther Gervers, voorzitter van Dutch Hacking Health, bedacht zich misschien één seconde, maar besloot toen samen met haar collega’s dat dit hét moment was voor ‘Hack tegen Corona!’, de eerste online hackathon ooit in de nu bijna vijfjarige geschiedenis van de Nederlandse ‘gezondheidshackers’. “Tijdens fysieke hackathons proberen we vanuit verschillende perspectieven tot vaak net iets andere oplossingen voor problemen te komen door bestaande zorgsystemen te ‘hacken’, waarmee we op een positieve manier willen bijdragen aan noodzakelijke innovaties in de zorg. Door de coronacrisis ontstond een situatie waarin juist dat hacken heel belangrijk is. Ineens werd de zorgsector geconfronteerd met problemen en knelpunten waar niemand ooit bewust concreet over had nagedacht. Er is snel geschakeld met Cisco, een van onze partners, en we hebben op 16 maart een online platform gecreëerd waar mensen thema’s konden inbrengen om vervolgens als teams samen aan oplossingen te werken.”

Waardig levenseinde

Vanaf het allereerste moment stroomden de ideeën binnen, vertelt Gervers. “Mensen uit de meest uiteenlopende disciplines – van software-engineers tot verkoopmakelaars – haakten massaal aan. Interessant om te merken was dat aangedragen thema’s gelijke tred hielden met de actuele ontwikkelingen op dat moment. De eerste dagen dachten mensen samen na over hoe ze iets konden doen aan de tekorten aan mondkapjes en beademingsapparatuur, de dagen erna werden ideeën uitgewisseld over bijvoorbeeld het anderhalve meter afstand houden door kinderen of over hoe patiënten die helaas aan corona overlijden, toch kunnen toeleven naar een mooi en waardig levenseinde.”

Prototype presenteren

Na tien dagen ‘denken en delen’, stonden de laatste zes dagen (27-31 maart) in het teken van de ‘echte’ online hackathon, uitmondend in een allesbeslissende finale. Gervers: “De teams met de twintig meest kansrijke en originele innovaties zijn geselecteerd voor de hackathon. Zij kregen allemaal een coach toegewezen ter ondersteuning van het ontwerpproces. Verder werden een aantal webinars georganiseerd en hadden we een expertpool in het leven geroepen, met daarin medische professionals (viroloog) en dataexperts, om teams te helpen bij specifieke vragen. De teams zelf moesten op de finaledag een prototype van hun oplossing presenteren in een filmpje van maximaal twee minuten.”

Lekker in je velletje

Dat resulteerde in een rijke oogst aan waardevolle oplossingen, zo ervaarde ook een jury met daarin onder meer Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het Ministerie van VWS. “Uiteindelijk zijn er drie prijswinnaars gekozen en is een publieksprijs uitgereikt”, vertelt Gervers. “Winnaar in de categorie ‘Best Innovation’ was CO-nect; een traceback-applicatie die ‘viral’ gaat, gewenst gedrag stimuleert en rekening houdt met privacy op moment dat een nieuwe infectiegolf de kop op steekt. Beste ‘Data Driven’ project was WavyBubble; een mobiele app die begint te piepen wanneer mensen niet genoeg afstand houden. De prijs voor ‘Best ‘Human Centered’ oplossing ging naar ‘Samen op Afstand’, een oplossing die helpt om het (proces van) overlijden voor een patiënt in quarantaine en hun geliefden mooi te laten verlopen. De publieksprijs ten slotte was voor het project ‘Lekker in je velletje!’ dat op een originele manier bewustwording creëert over (licht) psychologische klachten in onze samenleving om verslechtering van deze klachten in de toekomst te voorkomen.”

Doeltreffende actie nu!

Bij Gervers, die als initiator van ‘Hack tegen Corona!’ zelf ook ruim twee weken bijna alleen maar online was, overheerst een gevoel van dankbaarheid, nu het digitale experiment achter de rug is. “Dankzij dit initiatief is zo onwijs veel in beweging gekomen. Ik ben echt onder de indruk van de oplossingen en de motivatie om met deze oplossingen de zorg verder te helpen. Nu de online hackathon erop zit, begint het pas. Tijd om de boel te laten bezinken, hebben we niet. De corona-pandemie is nu en vraagt om doeltreffende actie. Het zou dan ook ontzettend gaaf zijn als een van onze mens-gedreven hackoplossingen helpt om met het verschil te maken.”

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp