GrondFest is de perfecte plek om met elkaar in gesprek te gaan over de energietransitie

GrondFest is de perfecte plek om met elkaar in gesprek te gaan over de energietransitie

Marieke Butterhoff werkt als Civic Entrepreneur voor The Economic Board aan het thema Energy. Op het democratiefestival GrondFest leidt ze samen met Connectr-directeur Jeroen Herremans een panel voor alle – diverse – betrokkenen bij de energietransitie. Centrale vraag: hoe kunnen Decentrale Energiesystemen werken voor u? Butterhoff vertelt er meer over in dit vraaggesprek.

 

Democratie en energietransitie

Butterhoff begint met het verband tussen energie en democratie: “Klimaatverandering, we kunnen er niet meer omheen. Iedereen in onze samenleving wordt hoe dan ook geconfronteerd met het belang van de energietransitie. Daar zit de parallel met een onderwerp als de democratie, ook dat gaat immers iedereen aan. Vandaar dat GrondFest de perfecte plek is om met elkaar na te denken en in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen voor de energietransitie.”

Uitdaging voor netbeheerders

“In Nederland hebben we te maken met een vrij unieke situatie: momenteel bestaat zo’n tachtig procent van ons energieverbruik uit gas en twintig procent uit elektra, terwijl deze verhouding in de komende twintig jaar om moet draaien. Oftewel, een enorme opgave voor de netbeheerders. Daarom is het belangrijk om nu over verschillende oplossingen na te denken. Binnen onze regio Arnhem – Nijmegen werken en innoveren veel verschillende partijen onder de noemer Decentrale Energiesystemen samen aan nieuwe oplossingen.

Decentrale Energiesystemen

Tijdens GrondFest gaan wij daarom in de vorm van een panelgesprek, met mensen met verschillende achtergronden, verkennen of en hoe die Decentrale Energiesystemen, waaraan in onze regio wordt gewerkt, een oplossing kunnen bieden voor de vragen van de verschillende partijen die aan tafel aanschuiven voor het gesprek. Het leuke hiervan is dat we er dus niet alleen door de bril van een expert naar kijken, maar ook door en met de ‘gewone mensen’. Dit maakt eens te meer duidelijk dat het echt allemaal geen rocket science is, maar dat het iedereen aangaat”, aldus Butterhoff.

Kom ook en praat mee op vrijdag 30 September om 14.00 in de Molenstraat Kerk te Nijmegen