Groene Vrijdag

14 december: Groene Vrijdag in Nijmegen

Nijmegen is Green Capital of the year in 2018. Daarom is er op 14 december een feestje voor Nijmegenaren: Groene Vrijdag. Om het jaar nog een keer te vieren én omdat de stad volgend jaar gewoon doorgaat met de groene beweging.

Voor deze Groene Vrijdag kunnen alle Nijmegenaren zich opgeven om te komen helpen bij een vergroeningsactie in de stad. Deze activiteiten worden bedacht, georganiseerd en gesponsord door Nijmeegse bedrijven, organisaties én inwoners. ‘s Avonds worden de deelnemers dan verwelkomd bij een van Nijmeegse cultuurpodia voor een gratis voorstelling. In LUX is bijvoorbeeld de première van een film over Europa’s groenste steden, waar Nijmegen ook in figureert.

The Economic Board goes gardening

Ook medewerkers van het projectbureau van The Economic Board gaan meedoen aan een activiteit: een workshop tuinontwerp. Er zijn op Groene Vrijdag twee workshops, die worden gegeven in het mooie nieuwe gebouw van centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei.

-> Inschrijven voor de diverse activiteiten is nog mogelijk!

Groene Vrijdag Nijmegen

Allerlei activiteiten

Wat voor soorten activiteiten kunnen we nog meer verwachten? Yvonne Keijzers, communicatieadviseur van de Green Capital-organisatie, legt uit: “Het gaat om een breed aanbod: dat kan gaan van tuinen vergroenen tot een bingoavond organiseren of grotere acties, zoals het planten van honderden bomen. Eigenlijk alles dat in onze thema’s past: samen gezond en groen leven, duurzame energie, slimme mobiliteit en circulaire economie.”

Bijvoorbeeld …

NLBloeit, een stichting die inheemse planten terugbrengt in ons land, doet drie grote boom- en struikplantplantacties. In totaal gaan er zo’n 1400 bomen, struiken en heggen de grond in op verschillende locaties in Nijmegen. Radboud Universiteit en Radboudumc adopteren al de helft van deze plantactie.

De Nijmeegse afvalbeheerder DAR gaat de omgeving van het Goffertstadion schoonmaken met een grote groep kinderen. En een studentenvereniging heeft getekend voor een Waalstrand-clean-up.

Keijzers: “We hopen op zo’n 1000 tot 1500 deelnemers aan de activiteiten. We hebben de avondprogramma’s zo ingericht dat er voor iedereen iets leuks bij zit. En op de dagafsluiting om halfzeven ’s avonds is iederéén welkom. Burgemeester Bruls bedankt de deelnemers en er is een grote lichtshow met videomapping: Glow Green”.

Kijk op greencapital2018.nl/groenevrijdag/ voor alle activiteiten, die steeds worden aangevuld.

U kunt hier ook een activiteit aanmelden, of u opgeven als vrijwilliger!

Ook interessant

Een jaar later: welke verwachtingen kwamen uit?

Waterstofchallenge in de Europese Mobiliteitsweek

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp