groene vibe

Groene vibe in Nijmegen door European Capital 2018

Wat maakte 2018 een topjaar voor de regio? In de laatste maand van het jaar leggen we deze vraag voor aan bestuurders, ondernemers en wetenschappers. Wethouder Harriët Tiemens over de impact van Nijmegen European Green Capital.

Nijmeegs wethouder Harriet Tiemens

Energie

Meer dan ooit liet Nijmegen in 2018 zien wat het in huis heeft op het gebied van duurzaamheid. In meer dan 150 events demonstreerden we hoe we ons klaarmaken voor de toekomst. Van inhoudelijke congressen tot een duurzame lunch op de Waalbrug en de indrukwekkende boomfeestdag waar we met 32 basisscholen ruim 4.000 bomen plantten. Dit jaar gaf zoveel energie aan de stad!

Met plezier en ambitie

We zijn een middelgrote stad met een grote ambitie. Door samenwerking lukt het ons om met een beperkt budget grote resultaten neer te zetten. We hebben iedereen nodig: onze inwoners, kennisinstellingen, bedrijven en allerlei netwerken. Een groennetwerk, een voedingsnetwerk, een netwerk voor duurzame mobiliteit. Als gemeente Nijmegen zijn we ons bewust dat de energie niet komt vanuit het stadhuis. Het werk moet plaatsvinden bij bedrijven, instellingen en burgers. Wij vinden het daarom belangrijk om hun plezier en ambitie te ondersteunen. Want dát zijn belangrijke motoren om de stad in beweging te krijgen.

De Nijmeegse manier

Over de Nijmeegse manier raken (internationale) bezoekers niet uitgesproken. We zoeken elkaar op en bouwen netwerken. Het mooie is dat onze netwerken in het afgelopen jaar zijn gegroeid. Van lokaal naar regionaal en zelfs internationaal. Een bijzonder voorbeeld vind ik CleanMed, een event dat het Radboudumc organiseerde over sustainable healthcare. Specialisten en professionals uit de hele wereld kwamen hier samen om te spreken over verduurzaming van de zorg, waar het Radboudumc een absolute koploper in is. En zo waren er ook initiatieven over duurzame landbouw, duurzame inkoop en circulariteit. We zijn een voorbeeld voor andere steden en werden zelfs uitgeroepen tot beste circulaire regio van Nederland. Die prijs is een aanjager voor de regio. Met hun voelsprieten voor initiatieven in de regio zet The Economic Board onze regio steeds beter op de kaart. Daar voelen wij ons in de gemeente door ondersteund.

We gaan door…

Hoewel het Green Capital jaar straks ophoudt, gaat de gemeente Nijmegen ook in 2019 door met de vijf thema’s: energietransitie, duurzame mobiliteit, circulaire economie, gezonde groene stad, klimaatadaptieve stad. Er liggen talloze uitdagingen voor ons, dus – in een iets rustiger tempo – houden we de groene vibe vast.

Ook interessant

Terugblik 2018

Echte duurzame innovatie komt van jonge mensen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp