Groeiversneller Zon; Groene bushokjes Wageningen; Sedum en zonnepanelen

Groene bushokjes Wageningen moeten inwoners aan het denken zetten

Wageningen gaat als eerste in Nederland de daken van bushokjes uitrusten met sedum en zonnepanelen. Wethouder Dennis Gudden (D66), die ‘groen’ in zijn portefeuille heeft, geeft aan dat ze mensen ermee aan het denken willen zetten.

Het is nog nergens in Nederland gedaan, dus we moeten zien of het werkt. Daar heb ik overigens wel het volste vertrouwen in

Het plan begint bij het busstation. “Dat is niet de meest groene plek van de stad, en dat is nog een understatement”, zegt Gudden. “Daarvoor zijn door onszelf, maar ook door ondernemers en omwonenden, veel ideeën aangedragen. Een van die ideeën was om de daken groen te maken door er sedum te planten. Vanuit de omliggende flats geeft dat een mooi groen zicht. En het zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Want door de grote hoeveelheid steen en de hoge flats kan het op het busstation erg warm worden.”

Daarna kwam het idee om er ook zonnepanelen op te plaatsen, om duurzame energie op te slaan. “We denken voor de toekomst aan de mogelijkheid om die energie in een accu op te slaan zodat mensen in een busstation bijvoorbeeld hun telefoon op kunnen laden terwijl ze op de bus wachten”, zegt Gudden.

Attent

De sedumdaken en de zonnepanelen hebben daarnaast ook het doel om mensen aan het denken te zetten. “We willen bewoners bewust maken van groene daken en duurzame energie. Mensen komen het straks in hun dagelijkse leven tegen en hopelijk worden ze dan toch even attent gemaakt op de mogelijkheden. Het past ook bij onze ambitie om Wageningen duurzamer en groener te maken.”

De gemeente verwacht nog deze maand een opdracht voor de sedumdaken aan een uitvoerder te kunnen verlenen. De uitvoering zou dan, volgens plan, in de tweede helft van juni plaatsvinden. Het moet volgens Gudden worden gezien als een proef. “Het is nog nergens in Nederland gedaan, dus we moeten zien of het werkt. Daar heb ik overigens wel het volste vertrouwen in.” Daarna kijkt Wageningen of bushokjes op andere plekken in de stad ook een sedumdak en zonnepanelen krijgen.

Meer over gemeente Wageningen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp