WTC Arnhem, Groei arbeidsplaatsen, citymarketing, heel gewoon, Gelderse steden, denken en doen; start-up Arnhem

Groei door buitenlandse bedrijven en kansen door de Brexit

In Gelderland komen er de komende jaren bijna 1000 extra arbeidsplaatsen bij door nieuwe bedrijven of bedrijfsuitbreidingen. Die cijfers maakt ontwikkelingsmaatschappij Oost NL bekend. In totaal zijn de bedrijven goed voor 150 miljoen euro aan investeringen. Ongeveer 93 procent van de banengroei komt door investeringen vanuit het buitenland.

Unilever is verantwoordelijk voor een groot deel van die nieuwe arbeidsplaatsen. Op de nieuwe R&D-afdeling in Wageningen is de komende tijd plaats voor 550 nieuwe mensen. Ook het onderzoekscentrum van Kraft Heinz in Nijmegen zorgt voor extra werkplekken. “Gelderland is, met Wageningen als kloppend hart, heel sterk in agro-food”, zegt Zoltan Laszlo van Oost NL desgevraagd. “Maar de groei komt ook door sectoren als life sciences & health, high tech, de maakindustrie en logistiek.”

Groei arbeidsplaatsen

Deze week verscheen ook het bericht van de samenwerkingsorganisatie Invest in Holland dat buitenlandse bedrijven in heel Nederland het afgelopen jaar voor ruim 12.500 extra banen en 1,67 miljard euro aan investeringen zorgden. Daarbij steken de cijfers in Oost-Nederland voor de komende jaren dus enigszins schril af. Veel buitenlandse bedrijven kiezen voor de Randstad.

Brexit

Maar er liggen wel kansen. Volgens het NFIA, één van de organisaties die zijn verenigd in Invest in Holland, overwegen 200 Britse bedrijven om vanwege de Brexit naar Nederland te verhuizen. “Wij werken samen met de NFIA en zijn zelfs fysiek aanwezig in Londen om te proberen die bedrijven in ieder geval naar Nederland, en het liefst naar Oost-Nederland te halen”, zegt Laszlo. “Zoals mijn collega Fons de Zeeuw al zei in zijn blog: voor onder andere producenten van levensmiddelen en chemische producten hebben Wageningen en Nijmegen veel te bieden. Ook voor de logistiek is Oost-Nederland een goede locatie voor een vestiging. Door de Brexit liggen er absoluut kansen. Die moeten we zien te benutten.

Bereikbaarheid

De fysieke en digitale bereikbaarheid van Oost-Nederland blijft volgens veel ondernemers echter een probleem. Zij pleiten al lange tijd voor onder andere betere snelwegverbindingen tussen Oost-Nederland en de Randstad en een versnelling van de hogesnelheidstrein ICE.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp