gevolgen coronamaatregelen; Master Buddy-programma, Mercator Science Park, campus Heyendaal, Radboud, computercommunicatie, Cross-overs, Radboud Research Facilities, Living Lab Campus Heijendaal

Econoom Joris Knoben: zwartste scenario, maar steunmaatregelen zijn effectief

De persconferentie met nieuwe en strengere maatregelen om het aantal Covid-19besmettingen terug te brengen, houdt de gemoederen bezig. Uiteraard hebben de coronamaatregelen gevolgen voor de economie. Maar welke? We vroegen het Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit.

Joris Knoben over gevolgen coronamaatregelen

Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, over de gevolgen van de coronamaatregelen

Joris Knoben geeft, na wat hij hoorde tijdens de persconferentie, een genuanceerd beeld: “Dit voorjaar schetste het Centraal Planbureau een aantal scenario’s voor de toekomst en we kruipen nu richting het zwartste van die scenario’s. Aan de andere kant valt de economische impact qua cijfers nog relatief mee. De steunmaatregelen zijn effectief, de overheid slaagt er tot nu toe in om de economie goed te stutten. Bedrijven worden overeind gehouden en het aantal grote reorganisaties is nog niet heel hoog.”

Er komt nog een golf met faillissementen, zeker in branches waar je niet te maken hebt met inhaalomzet

Dat vooral het aantal faillissementen nog behoorlijk laag is, heeft volgens hem wel een kanttekening. “Het aantal faillissementen zat lange tijd zelfs onder het normale niveau. Maar je hebt deels te maken met wat door sommigen zombiebedrijven worden genoemd: bedrijven die in leven worden gehouden met steunmaatregelen en uitstel van betaling, terwijl ze onder normale omstandigheden al failliet zouden zijn gegaan. Dat houd je niet eeuwig vol, dus er komt nog een golf met faillissementen. Dat geldt zeker voor branches zoals de horeca, waar je niet te maken hebt met inhaalomzet, waarbij klanten aankopen nu moeten uitstellen maar ze niet afstellen.”

“Voor die horecabranche, die toch al veel klappen heeft gehad, is dit een enorme domper”, vervolgt hij. “Voor de culturele sector is dat hetzelfde. In beide gevallen geldt dat niet alleen voor die sectoren zelf, maar ook voor alles eromheen. Van voedselleveranciers tot decorstukkenbouwers.”

Licht aan het einde van de tunnel

In eerdere gesprekken met The Economic Board had Knoben het vaak over het bieden van perspectief aan ondernemers. Dat ontbreekt nog altijd. “Dat kun je de overheid echter niet kwalijk nemen, want het is voor iedereen koffiedik kijken. Dat er nu een soort roadmap is, naar Iers voorbeeld, is goed. Het geeft inzicht. De belangrijkste vraag blijft alleen: ‘wanneer is er licht aan het einde van de tunnel?’ Dat weet niemand.”

De grootste klappen vallen in sectoren die nu gesloten worden

De steunmaatregelen die tot nu toe van kracht waren, zijn effectief, oordeelt Knoben. Hij pleit ervoor om meer differentiatie aan te brengen. “De grootste klappen vallen in sectoren die nu gesloten worden, in andere sectoren hebben bedrijven zich op een flexibele manier aangepast. Daar moet je in de pakketten onderscheid in maken, vind ik.”

Tot slot wijst hij erop dat de schade bij bedrijven verder gaat dan puur economisch. “Veel ondernemers hebben het mentaal heel erg lastig. De schade is ook emotioneel. Als je bedrijf gesloten wordt, is dat niet alleen verlies van inkomsten, maar tevens een soort levenswerk dat uiteen spat. Daar moet aandacht voor komen.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp