Economische gevolgen coronacrisis; University Partner Challenge, Daniël Wigboldus, internationale studenten, SRON Nijmegen, How to negotiate successfully, Shift Happens!, Singularity University, Gerard Meijer, startup accelerator gelderland, circulaire bezig

In gesprek met vertrekkend boardlid Gerard Meijer

Als voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit was hoogleraar Gerard Meijer vanaf de start boardlid van The Economic Board. Hij was één van de initiatiefnemers. Maar per 1 januari 2017 is Gerard Meijer directeur van het Fritz Haber Instituut van de Max-Planck-Gesellschaft in Berlijn. We gaan met hem in gesprek over zijn vertrek uit The Economic Board.

Dus u was één van de initiatiefnemers van The Economic Board?

“Op zijn minst een groot voorstander. Toen ik 4,5 jaar geleden in Nijmegen kwam kostte het veel moeite om mijn weg te vinden in alle overlegorganen. Welke gremia zijn belangrijk, wie heeft er mandaat, wat kunnen we écht voor elkaar betekenen? Ik sprak hierover uitvoerig met diverse mensen en merkte dat ik niet de enige was die een gremium miste waarin de overheid, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen op het hoogste niveau verenigd waren.”

Wat maakt The Economic Board anders dan alle andere gremia?

“Het commitment van bestuursleden. Als we in deze regio écht iets willen met elkaar, dan moeten we de handen ineen slaan en besluiten durven nemen. We hebben dus boardleden nodig op het hoogste niveau die ontwikkelingen kunnen sturen en richting geven. Ik ben er heel trots op dat dit is gelukt en iedereen op dat niveau prioriteit geeft aan vergaderingen en bijeenkomsten. Dat is uitzonderlijk.”

Is The Economic Board hiermee geslaagd?

“Dat kan ik nu nog niet beoordelen. We zijn in 2016 gestart en hebben mooie eerste stappen gezet, zoals de openingsbijeenkomst die goed bezocht is. Een topprestatie van ons projectbureau met jonge, enthousiaste mensen (onder leiding van Sigrid Helbig). Ik merk dat er na die bijeenkomst dynamiek is ontstaan en nieuwe contacten worden gelegd. Een voorbeeld: tijdens de openingsbijeenkomst vertelde Roald van Noort van CRV dat er in onze regio technologie is ontwikkeld die de wereldwijde omzet in agrarische sector zeven keer kan verhogen. En in een bijzin zei hij dat er een tekort is aan specialisten die de software hiervoor schrijven. Ik ben dus gelijk naar de informatica-afdeling gegaan op de Universiteit. Hier moeten we wat mee.”

U verlaat de Board nu. Wat wilt u ons meegeven?

“De ultieme taak van de The Economic Board is het vergroten van de zichtbaarheid. Er gebeuren fantastische dingen in de regio; dat moeten we laten zien. Verder gaat het erom dat we nieuwe ontwikkelingen aangaan vanuit ons Triple Helix netwerk. Ik hoop daarom dat de 15 instellingen die nu betrokken zijn zich committeren voor de komende jaren. Vanuit de Radboud Universiteit is dat commitment er; Wilma de Koning zal mij opvolgen. Als boardleden mensen in hun organisatie motiveren en mobiliseren, ontstaat een samenwerking die veel effect sorteert.”

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp