Europese Verkiezingen; Cécile de Boer European Week of Regions and Cities Geert Ritsema Gelderland European Entrepreneural Region; geert ritsema, Brussel, bureau brussel, Europese samenwerking

Gemeentesecretarissen en directeuren op werkbezoek in Brussel

Twaalf gemeentesecretarissen, de directeuren van The Economic Board, Provincie Gelderland en de regiosecretaris van de regio Arnhem Nijmegen, stapten op 11 mei samen in de bus naar Brussel vanaf station Elst. Cecile de Boer en Arnout Smit, de twee medewerkers van Bureau Brussel van de regio Arnhem Nijmegen, ontvingen de groep in Brussel voor een werkbezoek over regionale samenwerking en Europa.

“Het was erg informatief en ook goed dat de directeur van de Economic Board mee was naar Brussel. Vorig jaar is Sigrid Helbig ook al mee geweest voor een event waarbij een bedrijf uit de regio zich presenteerde. Nu hebben we een bezoek gebracht aan VNO-NCW in Brussel en heeft Sigrid de gemeentesecretarissen uit de regio beter leren kennen,” zegt Cecile de Boer, de EU Vertegenwoordiger van de regio Arnhem Nijmegen in Brussel.

Op heel veel thema’s wordt er regionaal samengewerkt door de 19 gemeentes in de regio Arnhem Nijmegen. Veel daarvan staan ook op de Europese agenda, bijvoorbeeld  duurzame mobiliteit en energietransitie. De gemeentesecretarissen zijn bezig om die samenwerking verder te versterken vanuit hun organisaties. Hoe kun je met Europees geld gezamenlijk in de regio projecten ontwikkelen die de regionale samenwerking versterken? Dat soort vragen werden beantwoord tijdens deze trip.

Na een inhoudelijke sessie op donderdagmiddag en een presentatie van Bureau Brussel ging men op vrijdagochtend op bezoek bij het POLIS-netwerk. Daarna werd het Europees parlement bezocht, waar een mooie uitleg werd gegeven over het belang van lobby en duidelijk werd waarom de regio een vertegenwoordiging moet hebben in Brussel. Tenslotte bracht de groep een bezoek aan het huis van de Nederlandse Provincies, waar het gesprek ging over de visie van de Europese Commissie op de energietransitie en de rol voor bedrijven, regio’s en steden hierin.

Cécile de Boer kijkt met een positief gevoel terug op het bezoek “Secretarissen en directeuren moeten bekend zijn met de Europese thema’s die ook op de regionale agenda staan en daarvoor is zo’n uitstapje ideaal. Dit bezoek was een mooie kans om met elkaar te bespreken wat de kansen zijn en wat daarvoor nodig is. En het is belangrijk dat ze elkaar leren kennen, vertrouwen, je moet elkaars 06-nummer hebben om elkaar makkelijk te kunnen bellen en gezamenlijk te lobbyen voor de regio.”

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp