Gelderse waterstofmissie; handel met China, Nieuwe Zijderoute

Kansen voor Gelderland door de Nieuwe Zijderoute naar Midden-China

Oost NL organiseerde eind november 2017 een handelsmissie, Silkroad to China, naar Wuhan. Onder leiding van The Economic Board-leden Ron König en Michiel Scheffer werden zeventien Gelderse bedrijven geïntroduceerd in de groeimarkt van Midden-China.

Oost NL organiseerde met Provincie Gelderland en NBSO de handelsmissie naar Wuhan. Arnhems Wethouder Ron König, lid van The Economic Board, ging mee namens de gemeente Arnhem, ter ondersteuning van de stedenbandrelatie met zusterstad Wuhan. In de week voorafgaand aan de handelsmissie tekenden de Arnhemse bedrijven HyMove en NedStack een belangrijke miljoenenovereenkomst met het Chinese Huaxia om samen waterstofsystemen voor het Chinese openbaar vervoer te produceren.

Samenwerken aan semiconductors

Het Business Cluster Semiconductors Netherlands uit Nijmegen was ook vertegenwoordigd. Samen met gedeputeerde Michiel Scheffer tekende het een overeenkomst met het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. China en Gelderland gaan meer samenwerken aan de ontwikkeling van deze industrie. Om te beginnen gaan beide partijen kennis uitwisselen via stages en conferenties. Voor bedrijven worden er netwerkbijeenkomsten en bedrijfsbezoeken georganiseerd.

De Nieuwe Zijderoute

Op de eerste dag van de reis vierden Michiel Scheffer en Arnhems wethouder Ron König dat de eerste trein met goederen uit Gelderland binnenkwam over de Nieuwe Zijderoute. Met onder andere producten van onze parels: koffiebonen van Peeze uit Arnhem en ketchup van Heinz uit Elst.

Het grootste project in infrastructuur

In 2015 begon de Chinese overheid het grootste infrastructuurproject ooit: de Nieuwe Zijderoute (One Belt, One Road). Het is een uitgebreid netwerk van handelswegen richting Europa. De investeringen zijn ruim 100 miljard euro en er zijn 65 landen bij betrokken.

Waar eeuwen geleden met kamelen handel werd gedreven in zijde en specerijen, komen nu twee netwerken van routes. Eén over land en één over zee. De (hogesnelheids)spoorlijnen zijn sneller dan vervoer over het water en goedkoper dan per vliegtuig. De treinverbinding faciliteert ook het vervoer van gekoelde producten. De reis duurt vijftien dagen. Ze lopen van Midden- en West-China helemaal tot aan Rotterdam. Gelderland ligt mooi centraal tussen Rotterdam en Duitsland aan deze route.

Verschuiving economisch zwaartepunt in China

Steeds meer (internationale) bedrijven verplaatsen hun fabrieken van de oostkust van China naar het binnenland. Met deze verschuiving van productie bieden de nieuwe spoorverbindingen een interessant alternatief voor vervoer over zee. Europese markten zijn vanuit China direct bereikbaar over land, en Centraal- en West-China zijn niet langer China’s achterland.

De provincie Hubei  in Midden-China is één van de sterkst groeiende economieën met een populatie van 140 miljoen inwoners. De hoofdstad is Wuhan, sinds kort direct per spoor bereikbaar vanuit Europa.

De treinen rijden nog vaak leeg terug naar China. Hier zitten veel kans voor Nederlandse ondernemers. Zo wordt er steeds meer gesproken over Eurazië als één handelsblok, nu de vervoersmogelijkheden zo verbeteren.

Gelderland – China, goede contacten en verbindingen

Provincie Gelderland heeft een zusterrelatie met de provincie Hubei en gemeente Arnhem heeft een stedenband met Wuhan, Apeldoorn met Yichang. Ook is er in Wuhan een Netherlands Business Support Office (NBSO).

→ Lees hier meer informatie over Midden China en de nieuwe spoorverbindingen: Internationale spoorverbindingen naar West- en Midden-China (PDF)

In opdracht van de gemeente Wuhan exploiteert het Chinese overheidsbedrijf Wuhan Asia Europe Logistics (WAE) de treinverbinding tussen Europa en Midden-China (Duisburg – Wuhan). WAE opende een handelskantoor in Arnhem en werkt nauw samen met Oost NL.  WAE zorgt naast de distributie ook voor handelsbetrekkingen en afzet van producten en diensten in Midden-China omdat het als staatsbedrijf belangen heeft in supermarktketens, hotels en bedrijven. In 2018 wil WAE 150 Gelderse producten in de schappen van 9.000 Chinese supermarkten hebben.
Genoeg kansen dus voor Gelderse bedrijven om hun afzetmarkt te vergroten in Midden-China.

Op reis met een ticket van The Economic Board

The Economic Board reikte op haar jaarlijks event in oktober een ticket uit voor deze handelsreis. De winnaar werd Jacqueline Baar, directeur van Biomygreen. Dit vijf jaar oude bedrijf uit Velp ontwikkelt biologische bemesting en gecoate zaden, waardoor kunstmest en pesticiden steeds vaker overbodig worden:

Een mooie en erg leuke week Wuhan in China heb ik mogen beleven. De belangstelling voor onze producten was groot tijdens de handelsmissie. Duurzame teelt staat in de belangstelling in China. Ik ben van afspraak naar afspraak gegaan, en ik heb de eerste klanten voor Biomygreen kunnen interesseren. We zijn nu de vervolgstappen aan het zetten om de handelsmissie een vervolg te geven.

Jacqueline Baar: “Het doel van Biomygreen tijdens deze handelsmissie is het uitbreiden van onze markt. Ons product is een alternatief voor kunstmest en pesticiden, heel duurzaam en werkt goed in landen waar men veel last heeft van droogte en verontreinigde gronden. Dat biedt in mijn optiek kansen voor de markt in China, waar men veel last heeft van deze problematiek. Ik waardeer het zeer dat de jury die over deze prijs heeft beslist ons deze kans geeft. We hebben er veel tijd en energie in gestoken om ons goed voor te bereiden. Zo kunnen wij ons steentje bijdragen en kansen creëren voor de duurzame akkerbouw. Als onze producten op de Chinese markt komen, dan kan dit leiden tot 10 – 90% meer gewasopbrengst.

Opzet van de handelsmissie naar China

De missie ging naar Hubei’s hoofdstad Wuhan, een van de drie belangrijkste steden in Midden- en West-China. Met een populatie van 140 miljoen inwoners is de provincie Hubei een van de sterkst groeiende economieën in China, met veel kansen voor ondernemers.

De focus van de handelsmissie ligt op twee thema’s. Ten eerste logistiek en handel met Centraal China. Ten tweede educatie en sport: samenwerking voor kwaliteitsverbetering, vakopleidingen, uitwisseling van studenten en (top) sporters.

Het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Wuhan organiseert per deelnemer aan de handelsmissie een specifiek matchmakingprogramma. Op deze manier komen de bedrijven in contact met voor hen interessante gesprek- en handelspartners.

Meer informatie over de handelsmissie via Oost NL

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp