Peeze Sri Lanka

Gebouw voor theeplukkers van Peeze in Sri Lanka verder uitgebouwd

Koffiebranderij Peeze uit Arnhem, een van de Parels van The Economic Board, gaat zijn zogeheten Communitea Center in Sri Lanka verder uitbouwen. “Dat centrum past volledig bij onze filosofie om een verbinding te leggen met het land van herkomst van in dit geval onze thee”, zegt Jenny Berenpas namens Peeze.

In 2018 begon Peeze met de realisatie van het Communitea Center in Sri Lanka. Daar is plek voor 600 gezinnen tijdens bijvoorbeeld bruiloften, feestdagen of sport en spel. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig met koffie en thee te maken te hebben, maar volgens Berenpas is er een duidelijke link. “We hebben een bijzondere band met Sri Lanka, want daar begonnen we met ons theeconcept Communitea. Wij willen als bedrijf de verbinding maken tussen onze koffie- en theedrinkers en het land waar het product vandaan komt. De mensen die daar op de theeplantage werken hebben ons geholpen om de theeverpakkingen vorm te geven.”

Theeland

Onderdeel van die verbinding is dat er in de koffielanden, zoals Ethiopië en Peru, speciale projecten worden gedaan om de lokale bevolking te helpen met de behoeftes die ze hebben. “Dat wilden we ook doen in ons theeland Sri Lanka”, vertelt Berenpas. “Ik ben er zelf ook geweest en heb gezien hoeveel mensen daar afhankelijk zijn van het theeplukken. Er wonen ongeveer 600 gezinnen rondom de plantage. Wij hebben gevraagd wat we voor hen konden betekenen en daar kwam het idee van een gezamenlijke ruimte uit naar voren. Die ruimte wordt tijdens feestdagen gebruikt om samen te komen, maar er is ook kinderopvang en onderwijs.”

Het bleek al snel een groot succes, de ruimte wordt veel gebruikt. Er komt daarom nu een tweede verdieping, speciaal voor onderwijs en trainingen. De bouw daarvan is bijna klaar. Berenpas benadrukt dat het project samen met twee partners is gedaan: de Fair-grounds Foundation van thee-partner Axxent Masters in Tea en de eigenaar van de plantage, Watawala Plantations. “Het mooie hiervan is dat we dit als Gelders bedrijf echt samen met de mensen daar doen. Uiteindelijk komt het allemaal ten goede aan het product thee.”

Meer over onze Parels

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp