Informatiebijeenkomst Stimuleringsregeling E-health Thuis

Online gereedschap Food Value

Food Value is een softwarepakket dat regionale voedselproducenten, verwerkers, distributeurs, horeca en retail snel en efficiënt bij elkaar brengt met als doel de markt in regionale voedselproducten een stimulans te geven.

Waarom Food Value

Hoe komt het dat in een Arnhemse supermarkt een Braeburn appel uit Nieuw-Zeeland goedkoper in de schappen kan leggen dan een Elstar uit de Betuwe? Dat komt onder andere doordat de lokale voedselketen zich nog niet net zo efficiënt kan organiseren als de mondiale. Food Value brengt hier verandering in. Sterker nog, het maakt de lokale keten sterker dan alleen logistiek. Want je leert elkaar als ondernemers in de keten ook kennen, vertrouwen en dus versterken. En daar wordt alles gezonder en lekkerder van.

Food Value

Wat is er uniek aan Food Value?

In iedere regio wordt gewerkt aan de lokale voedselketen. Vaak gebeurt dit door de keten te verkorten: van boer direct naar consument. Dit zorgt voor betere prijzen bij de boeren, maar deze tools en trajecten blijven vaak te kleinschalig. Horeca en winkels zijn wel degelijk op zoek naar lokale producten die passen bij hun visie en verhaal. Ambachtelijke bakkers, eerlijke slagers, cateraars, traiteurs, hippe brasserieën. Maar, ondernemers in horeca en retail willen zo min mogelijk gedoe. Zij willen een constante levering van kwantiteit en kwaliteit en passend bij de vraag.

Food Value is zo ingericht dat deze groepen vanaf nu samen op gaan trekken om dit probleem om te buigen naar nieuwe kansen voor zowel de producenten, de afnemers, de logistiek en daarmee echte banen creëren die bovendien de gezondheid van zowel stad als omliggend platteland versterken.

Samenwerkingspartners in Food Value

Food Value is ontwikkeld door The Plant, de groene netwerkonderneming opgezet door Marieke Karssen. Projectpartners zijn Puurland, Stichting van Akker naar Bos, Gemeente Arnhem en Van Hall Larenstein. Het project ontvangt een innovatiesubsidie. Deze subsidie is aangewend om de tool te testen met echte boeren, logistieke partners, winkels en horeca uit de omgeving van Arnhem en Nijmegen.