Europe Company of the Year Competition

Studenten Rijn IJssel College naar Europese finale Student Company of the Year Award

Sinds twee weken mogen drie studenten van Rijn IJssel uit Arnhem zich Student Company van het Jaar 2019 in de categorie mbo noemen. Nu maken Jurre Meeuws, Paul Westendorp en Tijmen Kuster, de drie mannen achter het bedrijf GIGG, zich op voor de Europe Company of the Year Competition-finale in het Franse Lille. Hun product krijgt ondertussen veel belangstelling.

Jurre Meeuws gaat even terug naar twee weken geleden. “We hadden wel het gevoel dat we een goede kans maakten. Onze voorspelling was dat het tussen ons en één ander bedrijf zou gaan. Toen bleek dat zij tweede waren geworden, wisten we dat het goed zat. Natuurlijk waren we er enorm blij mee.”

De prijs leverde de studenten aardig wat op. Een cheque van 200 euro die in het bedrijf gestopt kan worden, een cursus presenteren, een teamuitje in Rotterdam, maar bovenal deelname aan de Europe Company of the Year Competition in Lille, van 3 tot 5 juli. Meeuws: “Net als bij de Nederlandse editie verzorgen we daar een stand, krijgen we een juryondervraging, geven we een presentatie en moeten we een stand-van-zaken-rapport inleveren over ons bedrijf. Er doen teams uit veertig andere Europese landen mee. Dat we mee mogen doen is al enorm gaaf.”

Duurzame geschenken

GIGG maakt duurzame geschenken voor de zakelijke en de consumentenmarkt. Meeuws: “De inhoud ervan zelf kopen we in. Dat is chocola van Tony Chocolonely, pepermunt in een composteerbare verpakking of biologische thee. Dat stoppen we in een grote luciferdoos en die is omwikkeld met groeipapier. Op dat groeipapier staat een boodschap, standaard of gepersonaliseerd. Dat papier kun je in de grond stoppen en daarna groeien er plantjes in de natuur waardoor die boodschap een blijvende herinnering wordt. De geschenken worden door onszelf met de hand gemaakt. Dat doen we in samenwerking met sociale werkplaatsen, zodat we niet alleen aan het milieu maar ook aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt denken.”

Sinds de aanloop naar de Nederlandse finale merkt Meeuws dat het steeds drukker wordt voor GIGG. “We hebben veel aandacht gehad van kranten, radiozenders en televisie en daardoor krijgen we ook meer aanvragen van klanten. Dat is heel leuk om te zien. We kunnen de vraag gelukkig nog wel aan.”

Nieuw idee

De drie studenten hebben inmiddels al een nieuw idee, waarbij groeipapier opnieuw een rol speelt. “Een groeiboekje voor kinderen, waarin groeipapier zit verwerkt. Samen met de hoofdpersonages uit het boek kunnen kinderen zelf groente kweken en leren over de natuur. We hopen dat eind dit jaar op de markt te hebben staan.”

De drie studenten zitten in hun examenjaar aan het Rijn IJssel. “Omdat we een groot deel al hebben afgerond kunnen we nu veel tijd aan GIGG besteden. Dit schooljaar hebben we denk ik meer tijd in het bedrijf gestopt dan in onze studie. Volgend jaar gaan we alle drie een vervolgstudie doen, maar we gaan absoluut door met GIGG.”

Ook lid van The Economic Board Ben Geerdink is trots op zijn studenten: “Een geweldige startup als spin-off van het hedendaagse middelbaar beroepsonderwijs. Leuk om te lezen dat er meer tijd is gestopt in het bedrijf dan in de studie. We hebben kennelijk verzuimd om ze te leren dat het werken aan zo’n start-up bij Rijn IJssel ook studie is! Nu is het daarvoor te laat. Inmiddels hebben deze drie hun studie bij ons afgerond. De HAN moet het nu maar oppakken.” 

Foto: GIGG wint Student Company of the Year Award. Via rijnijssel.nl

Meer over het Rijn IJssel

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp