Europarlementariërs bezoeken de regio

Op 19 en 20 september bezocht een officiële delegatie van de Milieu Commissie van het Europees Parlement onze regio. Vier Europarlementariërs kregen een uitgebreide toer langs hotspots, beginnend in Nijmegen, dat European Green Capital 2018 is. Ze discussieerden over Europese mogelijkheden voor energie, duurzaamheid en circulariteit in onze regio.

De deelnemende Europarlementariërs waren: Bas Eickhout, Annie Schrijer Pierik, Renate Sommer en Elena Gentile. Daarnaast waren er medewerkers van het secretariaat van het Europarlement aanwezig en enkele politiek adviseurs.

Europarlementariërs op bezoek

Door de regio

Na een welkom door Nijmeegs burgemeester en voorzitter van The Economic Board Hubert Bruls en wethouder Harriët Tiemens, stapte het gezelschap in de bus voor een toer door de regio. Allereerst ging het langs Windpark Nijmegen-Betuwe, het eerste windpark in de regio dat helemaal in bezit is van burgers. De parlementariërs spraken met deze ondernemende burgers en kregen uitleg over de aanpak van onderaf die Nijmegen kenmerkt in haar duurzaamheidsbeleid.

Vervolgens ging het langs Nijmeegse afvalverwerker DAR, waar directeur Bart de Bruin vertelde hoe DAR zich inzet voor afval inzameling en duurzame verwerking ervan.

‘s Avonds was er een diner in Huize Heyendael, samen met landelijke, provinciale en lokale vertegenwoordigers uit de politiek, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De bezoekers konden ook de Virtual Reality-film van The Economic Board:  It Takes a keen eye bekijken.

Dag twee was er een bezoek aan het project: Ruimte voor de Waal en aan Innofase, Duivens bedrijventerrein gespecialiseerd in de combinatie van circulaire afvalverwerking met energie-opwekking. Lunch werd genoten in het nieuwe, energieproducerende gebouw van Alliander in Duiven. Daarna ging het gezelschap naar Industriepark Kleefse Waard, waar Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp en Jan van Dellen (lid van The Economic Board) de groep welkom heetten. Directeur Kevin Rijke gaf een presentatie en er volgde een rondleiding over het terrein evenals een presentatie van Europese projecten op IPKW.

Stellingen

bezoek Europarlementariers

De afsluiting is in het nieuwe Nijmeegse centrum voor natuur en cultuurhistorie de Bastei. Er ontstond een levendige discussie over het betrekken van burgers bij duurzaamheid aan de hand van stellingen. Op het dakterras van de Bastei werd het bezoek afgerond met een borrel. De Europarlementariërs waren erg enthousiast over alle innovaties en goede voorbeelden die ze zagen en nodigen de uit om met hun ambities naar Brussel te komen.

Bastei dakterras Europarlementariërs

Ook interessant

Bureau Brussel ziet nieuwe kansen voor de regio in Brussel én Den Haag

Mede dankzij regionale projecten wordt de binnenvaart steeds groener

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp