Bureau Brussel, EWRC; corona europa; Bureau Brussel Europa Green Deal

Ook Europa komt met ondersteuning voor ondernemers in tijden van corona

De coronapandemie heeft grote gevolgen voor veel ondernemers en bedrijven. Niet alleen de landelijke, provinciale en lokale overheden komen met noodfondsen of versoepelde regels, ook Europa springt bij. Bij lopende subsidietrajecten verschuiven veel deadlines.

Op deze pagina van Regio Arnhem Nijmegen wordt uitgelegd dat verschillende Europese instellingen blijvende effecten van de crisis wil voorkomen. De EIB, de Europese Investeringsbank, maakt 40 miljard euro vrij voor de financiering van met name MKB-bedrijven, voor een noodinfrastructuur in de zorg en voor vaccinatieontwikkeling. De Europese Commissie is van plan om nog niet uitgegeven geld, onder andere vanuit ESF en EFRO, in te zetten voor maatregelen. De ECB, de Europese bank, komt daarnaast met een opkoopprogramma van 750 miljard euro voor staatsobligaties.

Lopende subsidietrajecten

In de laatste nieuwsbrief van Bureau Brussel, dat in opdracht van Regio Arnhem Nijmegen de belangen van de regio in Europa behartigt, staat uitgelegd wat de gevolgen zijn voor lopende subsidietrajecten. Bij het programma Horizon 2020 is er bijvoorbeeld uitstel mogelijk. Alle calls met een deadline op 15 april krijgen nu 14 mei als uiterste datum. Als die deadline door overmacht niet kan worden gehaald, is er wellicht meer uitstel mogelijk. Meer informatie staat hier.

Ook de deadline voor de afronding van lopende Interreg NWE projecten kan in geval van overmacht worden opgeschoven. Daarvoor is overleg met het Joint Secretariat nodig. Hier staat meer informatie.

De 2020 COST Open Call (OC-2020-1) wordt zelfs met zes maanden uitgesteld. Het zal sluiten op donderdag 29 oktober in plaats van woensdag 29 april. Meer informatie staat hier.

Verschillende subsidieregelingen van Erasmus+ krijgen een ruimere deadline. Het aanvragen van KA2-projecten (Strategische Partnerschappen) kan nu tot 23 april, in plaats van tot 24 maart. Het indienen van aanvragen voor het Erasmus Charter for Higher Education (ECHE) kan tot 17.00 uur op 26 mei. Ook bij lopende projecten kan in geval van overmacht uitstel worden verleend.

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp