CME; cablepooling; Energie, Montferland, Zonnepark De Grift, energy, opleiding energietechniek; ENTRNCE; Energietransitie regio Arnhem - Nijmegen, innovatieprijs, goed geregeld; power-to-power-plant

Energietransitie in de regio: met alle inwoners

Overal in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen ontstaan gezamenlijke initiatieven rond duurzame energie waarbij alle inwoners meedenken en beslissen over de nieuwe vormen van energieopwekking in hun omgeving. Zo zijn vele duizenden mensen betrokken bij de overgang naar schonere energie. Enkele voorbeelden van de energietransitie regio Arnhem – Nijmegen voor u op een rij:

Energiecircus in Heumen

In gemeente Heumen trekt in september en oktober met een energiecircus door de dorpen. Op deze manier bespreekt de gemeente met haar burgers hoe ze de toekomst zien. Waar kunnen zonneweiden en windparken het beste aangelegd worden? Maar ook: hoe kun je zelf je huis verduurzamen? De organisatie ligt in handen van Burgers geven Energie, onderdeel van Stichting Wiek II.

Heumens wethouder Leo Bosland vertelt hoe bewoners hun mening kunnen geven.

WindpowerNijmegen

Caroline de Greeff van WindpowerNijmegen vertelde op het event van The Economic Board over haar drijfveren voor het inzetten van schone energie: “Ik zie het als grootste uitdaging om de klimaatverandering te stoppen. Maar op iets praktischer niveau doe ik lokale projecten in duurzame energie. Het gaat erom burgers mee te krijgen om juist hele grote projecten op te zetten. Je hebt ze allemaal nodig in je team: vrijwilligers, profs en overheid.”

Met haar organisatie WindPower Nijmegen realiseerde zij Windpark Nijmegen-Betuwe. Op stapel staan nu een project in Nijmegen Noord, zonneparkdegrift.nl.

Arnhemse Lijn 2030 brengt duurzaamheid naar de wijk

Vanaf 28 september rijdt Lijn2030 door Arnhem-Zuid om duurzaamheid dichterbij de inwoners te brengen. Het is een Volkswagen Transporter uit 1973, met een elektromotor, Tesla batterijen en op het dak flexibele zonnepanelen.

energietransitie Arnhem

Bewoners kunnen praktische vragen stellen over energiebesparing, zoals aardgasvrij wonen of de aanschaf van zonnepanelen, maar ook over zaken als afvalverwerking, parkeren en speelplekken voor kinderen. Team Leefomgeving gebruikt de bus als tiny office, en houdt spreekuur in de bus.

Bekijk hier de dienstregeling van Lijn2030.

WATBETERS in Heteren

WATBETERS is een coöperatie in Heteren, een van de kernen van gemeente Overbetuwe. WATBETERS koopt energie in voor Heteren én plaatst zelf zonnepanelen op daken van scholen. Iedereen kan lid worden. Op deze manier regelt het dorp de eigen energie en het geld vloeit terug naar de inwoners. Toon van Asseldonk is burgemeester van gemeente Overbetuwe en lid van The Economic Board. Hij legt uit waarom hij enthousiast is over dit project.

Wind in Wijchen BV

Wijchense ondernemers werken samen aan een windpark naast industrieterrein Bijsterhuizen. Daarbij zet Wind in Wijchen in op een brede deelname van burgers en bedrijven.

Onze missie is om aan alle Wijchenaren, Wijchense groene stroom aan te bieden tegen een voordelig tarief. Hierdoor moeten we geen last van windmolens hebben maar juist profijt.

Naast windmolens staan er zonnepanelen op de planning op de daken van industrieterrein Bijsterhuizen, op landbouwgrond en in waterbekkens. Omwonenden hebben inspraak in het proces, in een Werkatelier bespreken zij met andere betrokken partijen welke voorwaarden belangrijk zijn.

Liemers Energieloket

Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar richtten gezamenlijk een platform in voor burgers die aan de energietransitie willen werken.
Daarnaast staan er op het platform mooie voorbeelden van initiatieven vanuit de deelnemende gemeentes. Zo is Hal 12 in Zevenaar een oud industriepand waar nu verschillende sociale en culturele organisaties in zitten. Op het dak van de hal liggen zonnepanelen voor eigen gebruik van het gemeentehuis. Dan zijn er nog 1300 panelen over en die worden een collectief zonnedak voor bewoners.

Ook interessant

Connectr: human capital voor de energietransitie, nog sneller graag!

Elestor zit vol ambities: “Vanuit het lab naar de markt”

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp