trolley zonder bovenleiding; Smart Trolley Grid; citymarketing, CleanMobilEnergy; energietransitie Arnhem

Energietransitie bloeit enorm op in Arnhem en omgeving - deel 2

Op het gebied van energietransitie laten Arnhem en de omliggende regio een enorme ontwikkeling zien. Vele tientallen start-ups en gevestigde bedrijven tonen met hun individuele wapenfeiten aan dat energietransitie van schattig naar schaal is geüpgraded. Hierbij deel twee uit het drieluik.

Deel 1 nog niet gelezen? Klik dan snel hier.

MTSA

Het Arnhemse MTSA Technopower is een van de partijen die flink investeert in de energietransitie. CEO ir. Loek van Veggel: “We zijn inderdaad bezig met een belangrijke ontwikkeling voor de energietransitie. Als wij dadelijk in Nederland veel elektriciteit produceren met zonnepanelen en met windmolens, dan wordt een nieuwe grote uitdaging om het net te stabiliseren. Immers, er zijn perioden waar de zon niet schijnt en dat er geen wind staat. Waterstof als energiedrager kan dat probleem oplossen. Elektriciteit kan omgezet worden in waterstof, gecomprimeerd worden en opgeslagen worden. Wanneer elektriciteit nodig is kan de waterstof weer omgezet worden naar elektriciteit.” MTSA Technopower ontwikkelt zo’n Power to Power-systeem voor decentraal gebruik (industrieterreinen, delen van steden, vliegvelden, bedrijventerreinen, agrarische bedrijven etc.). Van Veggel: “Wij zijn voornemens zo’n systeem als demo realiseren op het IPKW-terrein, waar windmolens en zonnepanelen komen en het Power to Power-systeem het industriegrond stabiliseert.”

Gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem ziet in MTSA een goede en dankbare voorbeeldfunctie voor het stimuleren van innovatie hier in de regio met als doel het aantrekken van nog meer energy-bedrijven, legt Inez Rensink, Strategisch Adviseur Economie en Public Affairs bij de gemeente Arnhem uit. Ze zegt: “Van de aanpak om Arnhem als Energiestad in Nederland op de kaart te zetten, beginnen we nu de vruchten te plukken.”

Clustervorming

Door samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid te stimuleren bouw je aan een sterk energiecluster in je regio, vult haar collega Heleen Sauer, Programmamanager Vitale Economie Arnhem-Nijmegen, aan. “Van belang om ook het tekort aan technisch personeel op te kunnen pakken.” De komende tijd zal de gemeente Arnhem zelfs nog meer acties ondernemen om Arnhem, ook als onderdeel van de regio, neer te zetten als dé energy-regio van Nederland. “Hierin werken we nauw samen met de Provincie Gelderland en gemeente Nijmegen.”

Challenge

In nauwe samenwerking met de Rabobank, Deloitte en Oost NL is de Energy Scale Up Challenge opgezet, een initiatief van gemeente Arnhem en InnoEnergy om meer buitenlandse energy-bedrijven naar deze regio te trekken en te faciliteren in hun vestiging en groei. Op het gebied van fondsenwerving is de gemeente Arnhem ook voor haar energie-ondernemers actief, onder meer doordat zij partner is in een aantal Europese projecten op het gebied van schoon vervoer, zoals Trolley 2.0 (Ebus 2020) waterstoftankstation (H2nodes).

Lees ook: Arnhem loopt voorop met Smart Trolley Grid en Trolley 2.0

Ook interessant

ElaadNL verhuist naar IPKW: de volgende mijlpaal voor Connectr

Connectr gestart met bouw Innovatielab: de kraamkamer van het energiecluster

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp