Greenport Arnhem Nijmegen; Energiemonitor 2018; Beste Economische Ambtenaar 2019, Burgers Geven Energie; Drijvend Zonnepark Lingewaard; Johan Sluiter

NEXTgarden niet verbaasd over cijfers Energiemonitor 2018 WUR

De CO2-emissie in de glastuinbouw neemt niet af, zo blijkt uit de Energiemonitor 2018 van de Wageningen University & Research (WUR). Bij NEXTgarden, dat nadrukkelijk bezig is met de verduurzaming van glastuinbouw, zijn ze niet verbaasd. “Er moet een tandje worden bijgezet”, zegt projectleider Dion Steenbergen.

Ik kan het de tuinders niet kwalijk nemen dat ze dat niet aandurven, zij moeten hun hoofd boven water houden

In het jaar 2018 lag de totale CO2-emissie in de glastuinbouw op 5,7 megaton, zo stelde de WUR vast in de Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw. Dat is bijna exact gelijk aan de uitstoot in de afgelopen vijf jaar. Het doel voor 2020, 4,6 megaton, lijkt nu echt onhaalbaar. Volgens de WUR komt dat door groeiend energiegebruik en meer elektriciteitsproductie voor de verkoop. Daar staat wel tegenover dat het gebruik van duurzame energie toeneemt.

In de lijn der verwachting”, zegt Dion Steenbergen, projectleider bij het tuinbouwgebied NEXTgarden in de gemeente Lingewaard, over de resultaten. “Het past bij de wereldwijde trend. Er zijn veel goede initiatieven, maar natuurlijk blijft de economie ook gewoon groeien. Ook speelt mee dat de gasprijs zo laag is. De investering om van het gas af te gaan is tegelijkertijd best hoog. Ondanks allerlei goede initiatieven is die stap risicovol, het is nog pionierswerk. Ik kan het de tuinders niet kwalijk nemen dat ze dat niet aandurven, zij moeten hun hoofd boven water houden.”

Om meters te kunnen maken is er hulp van onder meer de overheid nodig, bedoelt Steenbergen. “Er moet echt nog een tandje worden bijgezet.”

Warmtenet

Voor NEXTgarden is CO2-reductie een belangrijk thema. De situatie is daar ook net iets anders. “Hier zitten tuinders dichter bij elkaar waardoor er meer synergie mogelijk is. Als de afstanden groter worden en er geen aansluiting met een warmtenet mogelijk is, wordt het een lastiger verhaal.”

Men is hier bezig met een duurzame energiemix. Er zijn al meerdere initiatieven genomen, zoals een bio-vergistingsinstallatie en een drijvend zonnepark. Anderen plannen zitten in de pijplijn. “Over de aansluiting op het warmtenet zijn nu contractafspraken gemaakt. Dat wordt hopelijk zo snel mogelijk uitgevoerd. We zijn ook met onderzoeken bezig voor warmteopslag in de grond. Dat zou een flinke bijdrage kunnen leveren. In deze transitiefase gaan we ook aan de slag met de verbranding van biomassa. Dat is weliswaar niet per se CO2-vriendelijk, maar op dit moment wel het beste alternatief om van gas los te komen. Het is zeker niet het einddoel.”

We zitten nu in een fase van contracten smeden en afspraken maken”, vervolgt Steenbergen. “We gaan vervolgens echt doorpakken in de uitvoering.” Daarbij is NEXTgarden onder andere afhankelijk van de provincie. “Het ultieme doel is om het warmtenet van Nijmegen en dat van de AVR in de regio Arnhem aan elkaar te kunnen koppelen. Dan kunnen we ons hele tuinbouwgebied, maar ook woningen in de regio aansluiten.”

Lees Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw (WUR)

Meer over NEXTgarden

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp