Elestor; Europees consortium Melody

Elestor krijgt vier miljoen als onderdeel van Europees consortium Melody

Het Europese consortium Melody, met onder andere het Arnhemse bedrijf Elestor, krijgt vier miljoen euro van Europa om goedkope, innovatieve batterijen te ontwikkelen voor de grootschalige opslag van energie.

Elestor is een van de parels van de regio van The Economic Board. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt waterstofbromide flowbatterijen.

De subsidie die het consortium krijgt hoort bij het Horizon 2020 programma ‘Advanced Redox Flow Batteries for stationary energy storage’. Het nieuwe Europese consortium Melody maakt daar nu aanspraak op. Daarin zitten behalve Elestor ook twee andere mkb-bedrijven: het Engelse PV3 Technologies en het Franse Vertech. Shell is eraan verbonden als industriële partner. Ook de universiteiten van Delft, Exeter, Zurich en het Israëlische Technion doen aan het initiatief mee. Het Nederlandse bedrijf Hezelburcht, dat subsidieondersteuning biedt, heeft een coördinerende rol. Het samenwerkingsverband is in 2020 begonnen.

Opslag op grote schaal

Het consortium heeft het doel om een zogeheten ‘redox flow batterij’ te ontwikkelen waarmee opslagkosten sterk gereduceerd worden en opslag op grote en wereldwijde schaal mogelijk wordt. Om hernieuwbare energie, zoals wind en zon, in de toekomst tot een succes te maken is het volgens de initiatiefnemers van cruciaal belang dat er innovatieve opslag-technologieën worden ontwikkeld.

Er wordt al langer gewerkt aan redox flow batterijen, maar tot een massale marktintroductie is het tot nu toe nog niet gekomen. Dat komt onder meer door materiaalkosten, een beperkte katalysatorlevensduur, membraankosten, complexiteit en veiligheid. Melody verwacht daar een antwoord op te hebben. Het gaat werken aan een membraamloos concept dat een vereenvoudigd systeemontwerp kent. Het maakt gebruik van de ruimschoots beschikbare stoffen waterstof en broom.

De verwachtingen zijn hooggespannen. “Het project biedt een uitgelezen mogelijkheid voor universiteiten en ondernemingen in de EU om de transitie naar een CO2-vrije omgeving aan te jagen, en op die manier enorme nieuwe markten te bedienen, waarbij ook veel nieuwe banen zullen worden gecreëerd”, zegt projectleider David Vermaas van de TU in Delft.

Meer over Elestor

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp