equigy; slimme laadpalen; Elektrisch laadpunt Oosterbeek; MEGA-E; Elektrisch rijden Gelderland, Global EV Charging Test, Arnhem en Nijmegen energieneutraal, Smart Mobility; eHubs Nijmegen; Open Charge Alliance

eHubs Nijmegen en Arnhem schoolvoorbeeld van samenwerking in Europa

Als gevolg van een subsidie van de Europese Unie komen er dertien zogeheten eHubs in Nijmegen en Arnhem. Het is niet het enige wat er op Europees gebied in de regio gebeurt.

Eerder deze maand werd bekend dat Nijmegen en Arnhem samen dertien plekken krijgen met speciale voorzieningen voor duurzaam deelvervoer. Nijmegen krijgt er tien, Arnhem drie. Op aangewezen plekken komen er onder meer elektrische deelauto’s plus oplaadpunten te staan, maar bijvoorbeeld ook elektrische (bak)fietsen en faciliteiten voor openbaar vervoer.

Het uitwisselen van kennis met andere steden, waaronder ook het leren van eerdere ervaringen, is erg waardevol

eHubs Nijmegen en Arnhem

De eHubs zijn de uitkomst van een subsidie van de Europese Unie. Nijmegen, dat namens de regio Arnhem – Nijmegen de aanvraag deed, is een van de zes deelnemende steden. De anderen zijn Amsterdam, Manchester (Groot-Brittannië), Leuven (België), Dreux (Frankrijk) en Kempten (Duitsland). Met die steden wordt nu al samengewerkt, legt Arnout Smit uit. Hij is adviseur Europese Zaken bij Bureau Brussel van het regionale samenwerkingsverband Regio Arnhem Nijmegen. “Voor deze subsidie van de Europese Unie was het een vereiste om samen te werken met andere steden. Via het netwerk POLIS werken we al met veel steden samen en daar kwam dit onderwerp ter sprake. Wij hebben toen onze vinger opgestoken, net als een aantal andere steden.”

Waterstof vuilniswagen

Het is niet het eerste en zeker ook niet het laatste Europese project waarvan de regio profiteert, geeft Smit aan. “Binnenkort maken we meer bekend over een mooi project met een waterstof vuilniswagen. Dat is eigenlijk op dezelfde manier tot stand gekomen als de eHubs. Er zijn ook Europese projecten die al langer lopen, zoals Climate Active Neighbourhoods, wat over duurzame wijken gaat, en CleanMobilEnergy, wat met het opslaan van energie te maken heeft.”

Europese subsidies en samenwerkingen zijn interessant en worden steeds belangrijker, zegt Smit. “De afgelopen vijf jaar is er in de regio Arnhem – Nijmegen 250 miljoen euro aan Europees geld geland. Dat geld wordt bij ons geïnvesteerd in de economie of in innovaties. Voor de helft van dat geld was, net zoals bij de eHubs, Europese samenwerking nodig. En dat deel wordt steeds groter.”

Dat Europese samenwerkingen belangrijker worden, juichen ze bij Bureau Brussel alleen maar toe. “De subsidies zijn vaak noodzakelijk, maar we doen die aanvragen vanuit een bepaalde ambitie, om dingen voor elkaar te krijgen. En daarbij is kennis net zo belangrijk. Het uitwisselen van kennis met andere steden, waaronder ook het leren van eerdere ervaringen, is dan erg waardevol.”

Meer over de regio in Europa

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp