Toon van Asseldonk; duurzaamheid gemeente overbetuwe

Overbetuwe maakt duurzaamheid concreet met grote en kleine initiatieven

Het is opvallend hoe vaak de gemeente Overbetuwe de laatste tijd in de publiciteit komt met projecten die met duurzaamheid te maken hebben. Van reusachtige zonneparken tot een vrijwillige afvalbrigade. “Duurzaamheid gaat pas leven als je er echt mee aan de slag gaat”, zegt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft.

Eerst even de projecten op een rijtje. Om te beginnen met de ver- en nieuwbouw van het gemeentehuis in Elst. Het recyclen van oude materialen speelt daarbij een belangrijke rol. Zo worden onder andere oude spijkerbroeken gebruikt voor isolatie, krijgen de huidige schrootjes van het plafond een tweede leven als wandbekleding en voor het absorberen van geluid en worden oude bureaus gebruikt voor de publieksbalies.

Zonneparken

Als alles volgens plan loopt is de gemeente in 2022 ook twee grote zonneparken rijker. Eén aan de westkant van Overbetuwe, ten zuiden van Hemmen. Een ander meer naar het oosten tussen de Betuweroute en de Betuwelijn, parallel aan de A15. “We hebben de vergunning officieel verleend. De initiatiefnemers kunnen het project gaan realiseren”, zegt Horsthuis-Tangelder. In totaal gaat het om liefst 80 hectare en 250.000 panelen.

Dan is er nog het project WatBeters, waarbij burgers samen zorgen voor zonnepanelen op scholen en bedrijfsdaken en ook samen groene energie inkopen. “Deelnemers investeren via een fonds in hun eigen dorp en stimuleren zo een duurzaamheidsproject.”

Duurzaamheid gemeente Overbetuwe

Ook is er een speciale duurzaamheidsprijs, die eind vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt. “Bijzonder daaraan is dat er een aparte prijs voor de inwoners van de gemeente is”, zegt Horsthuis-Tangelder. “Daarin kwamen afgelopen jaar heel mooie initiatieven naar voren. De prijs ging naar een project rondom het scheiden van afval in grote gebouwen, zoals scholen en kinderopvangcentra. Dat soort projecten die door een inwoner zijn aangedragen vinden we prachtig. Uiteindelijk moet duurzaamheid door hen opgepakt worden.”

Sinds kort zijn er ook twee zogeheten zwerfafvalbrigades. Vorig jaar startte dat idee in Driel en deze maand kwam Elst erbij. Een groep van zo’n twintig vrijwilligers gaat regelmatig de straat op om zwerfafval op te ruimen. “We dragen zo samen een steentje bij aan een schonere omgeving.”

Daarnaast wordt er met twee bedrijventerreinen in Elst, Merm en De Aam, gewerkt aan een energiescan voor bedrijven: “Er doen al 150 bedrijven mee. Op die manier helpen we ze met verduurzamen. Vaak denken bedrijven dat verduurzamen veel moeilijker is, dan dat het werkelijk is. Met wat ondersteuning kunnen ze de volgende stappen zetten.”

Verder kunnen inwoners van Overbetuwe het komende half jaar gratis een e-bike of – voor een beperkt bedrag – een elektrische deelauto uitproberen. De e-bikes en deelauto’s staan in de wijk Westeraam in Elst, vlakbij de snelfietsroute Arnhem-Nijmegen. Voor inwoners van die wijk is  een e-bike of deelauto misschien een goed en duurzaam alternatief voor de aanschaf van een tweede auto, verwacht Horsthuis-Tangelder.

Ambities omzetten in daden

Via het Gelders Energieakkoord hebben wij een tijd terug een aantal ambities uitgesproken”, geeft Horsthuis-Tangelder aan. “Het is nu zaak om die ambities om te zetten in een invulling. Er wordt heel veel over duurzaamheid en de energietransitie gesproken, maar het onderwerp gaat pas leven als je er echt mee aan de slag gaat. Dat kan met grote stappen, maar ook met kleine stappen. Daarom zijn niet alleen de twee grote zonneparken, maar ook de kleine initiatieven heel belangrijk voor ons.”

Lees meer over de gemeente Overbetuwe

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp