uitvoeringsprogramma Circulaire Economie; jan markink; aanvragen col en topss; Finalisten ignite award; subsidie regio Arnhem - Nijmegen

Mooi nieuws voor de provincies Gelderland en Overijssel: ruim duizend arbeidsplaatsen in aantocht

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL was nauw betrokken bij het besluit van een aantal bedrijven dat heeft toegezegd om zich ofwel te vestigen, ofwel uit te breiden in Gelderland of Overijssel. Dit resulteert in ruim duizend directe arbeidsplaatsen in Oost-Nederland, waarvan zo’n 470 banen in de regio Arnhem – Nijmegen en Foodvalley. Hierbij gaat het echter alleen om directe banen. Volgens Oost NL komt er ook nog een veelvoud indirecte arbeidsplaatsen beschikbaar door de vestiging of uitbreiding van de bedrijven in de regio.

Agrifood, hightech, gezondheid, energie en logistiek

Het totaal aantal banen wordt geschat op basis van 290 miljoen euro aan bedrijfsinvesteringen. De betreffende bedrijven hebben een prognose gemaakt voor de komende drie jaar. De bedrijven die hun zinnen op de provincies Gelderland en Overijssel hebben gezet, zijn met name actief in de sectoren agrifood, hightech, gezondheid, energie en logistiek. De regio blijkt wereldwijd in trek. De Verenigde Staten investeren het meest in Oost-Nederland, maar ook Duitsland, Canada en België investeerden flink in 2019.

Fons de Zeeuw, manager International van Oost NL, zegt trots te zijn op het resultaat: “Zonder de stikstofperikelen was het resultaat nog wat hoger uitgevallen. Ongeveer veertig procent van de nieuwe banen zijn R&D gerelateerd. Dat loopt in de pas met onze profilering van Oost-Nederland in het buitenland als een kennisintensieve, innovatieve regio.”

GO4EXPORT

Naast het aantrekken van buitenlandse investeerders binnen de regio, richt Oost NL zich ook op het stimuleren van internationale handel. Binnen het programma GO4EXPORT werkt een aantal regionale partijen samen om ondernemers te steunen bij hun exportambitie. In het afgelopen jaar zijn er zo’n dertig evenementen georganiseerd om het regionale mkb meer internationale exposure te geven. Bijna driehonderd Oost-Nederlandse mkb’ers namen deel aan verschillende evenementen, zoals zakelijke events, handelsmissies en beursbezoeken.

Oost NL over de ontwikkelingen

Oost NL is een ontwikkelingsmaatschappij die, in opdracht van het ministerie van EZK en de provincies Gelderland en Overijssel, helpt de regionale economie te versterken. Dit geldt niet alleen voor de vestiging van buitenlandse organisaties in de regio. Ook voor de uitbreiding van bedrijven is Oost NL een belangrijke schakel. De organisatie levert onder meer een breed scala aan informatie, stelt rapporten over de regio op, organiseert bedrijfsbezoeken en selecteert vestigingslocaties. Algemeen directeur Marius Prins ziet een goede synergie tussen zowel acquisitieactiviteiten als andere werkzaamheden van Oost NL. “Oost NL heeft in 2019 bijgedragen aan de realisatie van ruim zeventig miljoen euro aan bedrijfsinvesteringen in de regio. Bovendien hebben we 34 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven in onze regio en daarmee driehonderd miljoen euro aan additionele investeringen in die bedrijven uitgelokt door andere investeerders.”

Lees hier het interview met Marius Prins: “Oost NL wil meer dan alleen de economie in Oost-Nederland laten groeien

Meer over Oost NL

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp